Toți am circulat cel puțin o dată cu mijloacele de transport în comun (STB), însă nu mulți dintre noi știm cum este să conduci un vehicul în care urcă zilnic sute, chiar mii de oameni.
Astfel că, astăzi, am decis să vedem cu arată meseria din perspectiva unui vatman, iar pentru că a început luna în care celebrăm femeile, am ales să discutăm cu o doamnă care conduce în fiecare zi un tramvai de pe linia 25.
Doamna Dumitrache Georgeta, în vârstă de 46 de ani, este o femeie foarte pozitivă și lucrează ca vatman la STB de 10 ani. Cu toate că se află pe un post pe care mulți dintre noi l-am atribui unui bărbat, aceasta spune că este extrem de fericită cu meseria aleasă.
Înainte să intre în acest domeniu, Georgeta a lucrat ca și merchandiser, iar acum spune că nu și-ar schimba locul de muncă pentru nimic.
La început a lucrat pe linia 35, conducea o bătrână Tatra. Acum, de aproape 1 an, se află printre norocoșii care circulă prin București cu noile tramvaie Imperio, activând la Depoul Militari, pe linia 25.
B365.ro: Cum a fost trecerea de la un tramvai vechi la cele noi?
Dumitrache Georgeta: Sincer, mi-a fost frică. Pentru că Tatrele sunt micuțe, cele noi au 36 de metri lungime, sunt mai greu de condus. Dar a fost o frică normală, așa cum avem toți atunci când încercăm ceva nou.
Nu-mi vine să cred cât de bine m-am adaptat și cât de tare îmi place. Condițiile sunt mult mai bune. Când mai ajung pe tramvaiele vechi simt că mă doare spatele.
B365.ro: În general, prin București vedem bărbați care conduc tramvaiele. Cum de ați ales meseria asta?
Dumitrache Georgeta: În ultima vreme sunt mai multe femei în această meserie. Eu am fost printre primele și îmi place extrem de mult ce fac. Soțul meu lucrează și el la STB, este șofer de autobuz și m-a încurajat mereu.
B365.ro: Aveți amintiri cu anumiți călători care s-au supărat?
Dumitrache Georgeta: Călătorii răutăcioși sau antipatici mă irită doar pe moment, iar după mă detașez. Îmi dau seama că nu merită să mă încarc. În general, nu întru în conflict cu ei…orice persoană poate avea o zi proastă.
De când lucrez la STB nu mi-a făcut nimeni reclamație.
B365.ro: Dar amintiri frumoase aveți? Legate de oameni care să vă facă să zâmbiți?
Dumitrache Georgeta: Cel mai tare mă bucură reacția copiilor când mă vad conducând tramvaiul. Sunt fascinați și mă bufnește râsul de fiecare dată când îi văd.
B365.ro: Aveți momente când vi se pare stresant să conduceți tramvaiul?
Dumitrache Georgeta: Sunt stresante momentele în care îți este tăiată fața de câte o mașină. Sunt șoferi care merg în paralel cu tine, iar tu nu ai idee ce vor ei să facă. Există situații când, dacă sunt pe banda doi, te gândești că este posibil să vireze. În schimb, dacă virează de pe banda unu…nu poți anticipa.
Dacă intră o mașină în fața tramvaiului, din instinct, o să frânezi. Am avut colegi care din cauza asta au ajuns cu călătorii la spital. Din fericire, eu nu am avut accidente cu victime și nici nu au fost din vina mea.
B365.ro: Când aveți timp să mâncați sau să mergeți la baie?
Dumitrache Georgeta: La fiecare capăt de linie avem o staționare care are cam 7-8 minute, în care putem merge la baie. Pauza de masă are și ea cam 15 minute. Fiecare vatman poate să-și ia, sau nu, pauza respectivă. Depinde de tine dacă alegi să îți faci pauzele. Uneori se întâmplă să pierd timp din cauza semafoarelor și să aleg să nu mă mai opresc la capăt.
B365.ro: Știm că de multe ori oamenii s-au plâns că transportul public este murdar. S-a întâmplat să ajungeți la depou și să fie plin de gunoaie în tramvai?
Dumitrache Georgeta: Da, se întâmplă. Depinde și de linia pe care lucrezi, există zone unde călătorii murdăresc mai tare tramvaiul. Găsești semințe, cutii, doze, iar când ajungi la capăt te mai duci și le aduni.
La capetele de linie unde este mai mare nevoie sunt și femei sau bărbați de serviciu care se uită prin vagoane între curse. În mod normal, igienizarea se face la final de program.
B365.ro: Vă vedeți ieșind la pensie de la STB?
Dumitrache Georgeta: Da, asta îmi doresc, pentru că îmi place foarte tare ceea ce fac. Pe lângă asta, este un loc de muncă stabil, iar relația cu șefii este foarte bună.
B365.ro: Pe ce tramvaie ați lucrat?
Dumitrache Georgeta: Am specializări făcute pentru Tatra, pe V3A și acum pe Imperio.
Georgeta ne-a mai povestit și că soțul dânsei lucrează la STB încă din anul 1996 și că a fost cel mai mare sprijin al ei pe parcursul anilor. După ce a făcut școala de șoferi pentru tramvai, a așteptat 2 ani până să se angajeze pentru că nu existau posturi disponibile.
Pentru că îi place domeniul în care activează, aceasta este mereu atentă la modul în care se îmbracă când pleacă la muncă:
Eu reprezint STB-ul, noi suntem primii pe care călătorii îi văd.
Acum că a fost mutată pe tramvaiele noi, își amintește cât de greu era pe timp de vară, când nu avea aer condiționat:
Ne era și nouă la fel de cald precum călătorilor. Tot soarele ne bătea în față vreme de 9 ore. Anul trecut, când am lucrat pe 32, păstram sticle de apă la rece și le dădeam colegilor de pe tramvaiele vechi, pentru că știu cât de greu este.
Nu știm dacă voi ați avut această întrebare, însă noi, cei din redacție, am fost curioși și am întrebat dacă vatmanii se salută mereu când se întâlnesc pe traseu. Iar răspunsul a fost unul urmat de râsete și voie bună:
Da, mereu ne salutăm, ne trimitem și bezele. Salutăm și călătorii uneori. Dacă vedeți pe străzi tramvaie care își dau semnal unul altuia, să știți că se salută.
Vatmaniță care lucrează la STB de 10 ani | Sursă video: Dumitrache Georgeta