ARHIVA B365

Vasilescu: O conversie în lei a creditelor în franci elveţieni nu ar fi convenabilă acum

Totodată, Vasilescu a declarat, la RFI, că restructurarea creditelor în franci elveţieni poate fi făcută, „dar numai în relaţia bancă-client, întrucât contractul nu poate fi modificat prin acte normative”, scrie realitatea.net.

În viziunea lui Adrian Vasilescu, „cheia este în altă parte”, intervenția BNR pe piața valutară realizându-se atunci „când leul este în pericol pe această piaţă”. În acest sens, Vasilescu a subliniat că „Banca Naţională nu are cum să intre cu măsuri acolo unde legea nu-i permite s-o facă”.

„De pildă, am auzit sugestii de felul ăsta: Banca Naţională să intervină pe piaţa valutară, să modifice raportul dintre leu şi francul elveţian. Banca Naţională intervine pe piaţa valutară atunci când leul este în pericol pe această piaţă. Rostul oricărei intervenţii pe piaţa valutară este de a apăra stabilitatea pieţei valutare şi de a apăra leul, de a apăra moneda naţională. Alte prerogative Banca Naţională nu are. Şi mai mult decât atât, în jocul european, în regulile europene, sunt împărţite misiunile: Banca Naţională se ocupă de stabilitatea financiară a ţării, iar de problemele consumatorilor de bani se ocupă o autoritate a statului şi anume Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor. Lucrurile sunt foarte bine împărţite şi Banca Naţională nu are cum să intre cu măsuri acolo unde legea nu-i permite s-o facă”, a afirmat consilierul guvernatorului BNR.

Pe de altă parte, întrebat dacă o eventuală convertire în lei a creditelor în franci elveţieni ar fi o soluţie în clipa de faţă, consilierul guvernatorului BNR a răspuns:

„Gândiţi-vă tehnic: în momentul de faţă, cursul este foarte ridicat, cursul francului, e practic un record al cotaţiei francului elveţian. Nu cred că ar fi convenabil pentru cineva să-şi facă acum conversia la acest nivel foarte ridicat”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button