Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astarastoae, a DEMISIONAT. Este urmărit penal de DNA

de:
06 feb. 2015
3 Afișari
Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astarastoae, a DEMISIONAT. Este urmărit penal de DNA

UPDATE: Vasile Astărăstoae şi-a anunţat demisia vineri după amiază, în cadrul unei conferinţe de presă, din funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, informează Digi24.ro. Profesorul a declarat, de asemenea, că nu ştie ca procurorii DNA să fi deschis un nou dosar penal pe numele său.

Dosarul deschis de DNA face referire la refuzul conducerii UMF Iasi de a pune in aplicare decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care, in iulie 2014, se stabilea definitiv ca Vasile Astarastoae a fost in conflict de interese, angajandu-se pe sine si pe fiica sa in mai multe proiecte europene derulate chiar de institutiile pe care le conducea, informează Hotnews.ro.

Desi Ministerul Educatiei a inceput procedura de demitere a lui Vasile Astarastoae din functia de rector al UMF Iasi, la 8 luni de la decizia celei mai inalte instante judecatoresti din Romania Vasile Astarastoae ramane inca rector. In octombrie 2014, membrii senatului UMF Iasi au fost amendati cu cate 2000 de lei pentru ca au refuzat sa puna in aplicare decizia instantei. Senatul a decis doar retragerea calitatii de ordonator principal de credite detinuta de Vasile Astarastoae.

Mai multi profesori ai Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, condusa de mai multi ani de Vasile Astarastoae, au fost implicati in ultimul timp in scandaluri de coruptie sau abuz in serviciu. Profesorul Dumitru Paduraru a fost arestat pentru tentativa de viol asupra unei studente. Profesorul Gheorghe Dorobat, impreuna cu sotia Carmen Dorobat care este si director al Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, au fost arestati preventiv pentru luare de mita de la studentii care doreau sa treaca astfel examenele. Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina, a fost implicata intr-un caz de luare de mita.

Conducerea UMF Iasi a refuzat aplicarea deciziei celei mai inalte instante din Romania deoarece considera ca, potrivit legislatiei in vigoare, functiile detinute de Vasile Astarastoae nu au caracter de functie publica, astfel ca nu li se poate aplica regimul conflictului de interese. Un membru al Senatului UMF Iasi a declarat pentru HotNews ca deciziile din Senat nu sunt luate la nivel individual, acestea avand caracter colectiv.

Si Colegiul Medicilor Romania, al carui presedinte este tot Vasile Astarastoae, a respins solicitarea Ministerului Sanatatii de a aplica decizia Inaltei Curti motivand, intr-un comunicat remis HotNews, ca Vasile Astarastoae „nu a fost condamnat, ci a pierdut procesul pe contencios administrativ prin care a contestat raportul ANI”. 

Vasile Astarastoae a semnat din pozitia de rector UMF Iasi si director al Institutului de Medicina Legala din Iasi 10 contracte de munca in care se angaja pe sine si pe fiica sa, Daniela Astarastoae. Valoarea serviciilor prestate de cei doi conform acestor contracte este de aproximativ 50.000 de Euro, bani ce vor trebui returnati in urma deciziei ICCJ. Din echipa proiectului mai facea parte si dr. Dragos Pieptu, prorector la aceeasi universitate. 

Cookies