Vârsta de pensionare a femeilor ar putea crește

de:
24 iun. 2014
0 Afișari
Vârsta de pensionare a femeilor ar putea crește

Conform documentului, majorarea varstei de pensionare la femei se va realiza gradual pana in anul 2035 si se va aplica femeilor nascute dupa anul 1969. In ceea ce priveste varsta la barbati, aceasta va ramane la fel ca si acum, de 65 de ani, scrie avocatnet.ro.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ar putea fi modificata astfel incat varsta de pensionare la femei sa fie de 65 de ani, se arata intr-un proiect de lege lansat in consultare publica de Ministerul Muncii in noiembrie 2013 si aprobat de senatori inca din luna aprilie 2014. Reglementarile ar putea fi adoptate astazi prin vot final de Camera Deputatilor, dupa cum se arata pe ordinea de zi a institutiei. 

Aceasta in conditiile in care, in momentul de fata, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.

Concret, documentul prevede urmatoarele: „Art. 53 – (1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru  barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare”.

Propunerea legislativa modifica, totodata, stagiul minim de cotizare, astfel ca acesta ar putea creste de la 13 ani, cat e in prezent, la 15 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, pana in anul 2030, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Atingerea acestor stagii se va realiza printr-o crestere graduala, conform esalonarii stabilite de legislatia pensiilor. In acest sens, tabelul complet ce cuprinde varstele de pensionare si stagiile de cotizare a fost modificat corespunzator de Ministerul Muncii si poate fi consultat in fisierul atasat. 

Potrivit tabelului mentionat, majorarea varstei de pensionare la femei va incepe in 2033 si se va aplica femeilor nascute in anii 1969 si 1970, care vor iesi la pensie la varsta de 64 de ani. Din anul 2035, femeile nascute incepand cu anul 1971 vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani.

Documentul elaborat de Ministerul Muncii a fost adoptat de Guvern in cadrul unei sedinte din 4 decembrie 2013, ulterior fiind inregistrat in Parlamentul Romaniei pentru a-si urma traseul legislativ. In aceste conditii, proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, prima camera sesizata, intrucat termenul de adoptare tacita s-a implinit in 3 aprilie. Totusi, pentru a intra in vigoare, propunerea trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz. Deputatii ar putea adopta chiar astazi reglementarile, intrucat proiectul este inscris pe ordinea de zi.

Cookies