Variantele mutante de coronavirus, motiv de îngrijorare la nivel mondial

10 ian. 2021
518 Afișari
Variantele mutante de coronavirus, motiv de îngrijorare la nivel mondial
Apariția mutațiilor în Africa de Sud și Marea Britanie îngreunează semnificativ eforturile de imunizare

Noile variante de COVID 19 descoperite în Marea Britanie și în Africa de Sud dau mari bătăi de cap cercetătorilor și autorităților de pe Glob. Există temeri privind eficiența vaccinurilor de pe piață în fața acestor tulpini, mai ales din cauza lipsei studiilor care să arate felul în care acestea reacționează. Studiile actuale au fost îndreptate către o singură mutație a fiecărei tulpini, deși acestea au suferit nu mai puțin de 12 mutații.

Versiunea mutantă a virusului COVID 19 descoperită în Kent e principalul motiv de îngrijorare în Regatul Unit. Rata mult mai ridicată de contagiozitate, dar și întârzierea impunerii unor măsuri stricte sunt considerate cauzele principale pentru care numărul persoanelor infectate in Marea Britanie în ultima săptămână depășește 370 de mii. Situația extrem de îngrijorătoare a dus la instaurarea unor măsuri menite să ducă la scăderea numărului de persoane infectate.

Un test negativ COVID este necesar la intrarea în Regatul Unit

Secretarul Transporturilor în Marea Britanie, Grant Shapps, a considerat această măsură una esențială, deoarece noile variante ale virusului reprezintă un pericol real în fața eficienței campaniei de vaccinare derulată de britanici. Varianta descoperită în Africa de Sud este considerată cea mai periculoasă în acest moment, deoarece se estimează că este cu cel puțin 60% mai contagioasă decât virusul obișnuit SARS – nCoV 2. Mai mult, tulpina proteică a virusului a suferit modificări în cazul variantei sudafricane, spre îngrijorarea oamenilor de știință. Vaccinurile anti-coronavirus prezente pe piață în acest moment au ca scop antrenarea organismului pentru detectarea și eliminarea tulpinei proteice a virusului, fapt care poate fi mai dificil dacă varianta de COVID din Africa de Sud maschează o parte din tulpina proteică.

Specialiștii se mențin rezervați

Momentan, au fost realizate analize și cercetări doar pe câte un tip de mutație din fiecare variantă – N501Y din versiunea britanică, mutație considerată responsabilă pentru numărul crescut de infectări, și E484K, din cea africană, modificare ce ascunde o parte din tulpina proteică. Oamenii de știință au descoperit peste 12 mutații la cele două forme noi de COVID, însă o bună parte dintre ele nu interferează cu modul în care boala afectează organismul.

Atât specialiștii de la Pfizer, cât și cei de la Universitatea din Texas au efectuat experimente pentru a verifica eficiența vaccinului COVID 19 împotriva noilor tulpini. Rezultatele au fost îmbucurătoare, anticorpii din probele de sânge provenite de la persoane vaccinate au reușit să combată atât mutația originară din Anglia, cât și pe cea din Africa de Sud. În ciuda acestor rezultate, este încă necunoscut modul în care virusul mutant acționează într-un organism vaccinat și care este gradul de imunitate pe care îl au cei imunizați.

Producătorii de vaccinuri se declară pregătiți pentru orice scenariu

Atât cei de la Pfizer / Bio-N-Tech cât și cei de la Moderna dau asigurări că tipul de vaccin de care dispun este ușor de modificat chiar și în cazul în care vor apărea mutații care să scadă eficiența serului. Cercetătoarea Sarah Gilbert, care a jucat un rol important în dezvoltarea vaccinului celor de la Oxford / AstraZeneca a declarat că echipa ei „studiază modul în care vaccinurile funcționează asupra variantelor noi de COVID”. Aceasta se bazează pe viteza cu care ea și echipa ei pot schimba conținutul vaccinului pentru a putea obține eficiența maximă a serului.

Sarah Gilbert ia în calcul și un scenariu asemănător cu cel al vaccinului antigripal, care se află într-o continuă schimbare de la an la an – „când va veni vremea să planificăm vaccinarea pentru toamna viitoare și pentru eventualul val de la finalul anului 2021 vom decide dacă această variantă de vaccin este încă eficientă sau este necesară o versiune nouă”.

Reprezentanții companiei farmaceutice germane Bio-N-Tech au afirmat că tehnologia pe care o dețin în acest moment le permite să producă un vaccin nou împotriva unor eventuale forme mai grave de coronavirus în mai puțin de șase săptămâni. Acest fapt se datorează noii tehnologii mRNA, care, potrivit specialiștilor, oferă oamenilor de știință avantaje considerabile în ceea ce privește proiectarea serurilor, comparativ cu metodele tradiționale de producție a vaccinurilor

 

Cookies