Varianta mutantă de coronavirus din Africa de Sud îngrijorează tot mai mult. Pandemia parcă nu se mai termină

31 ian. 2021
385 Afișari
Varianta mutantă de coronavirus din Africa de Sud îngrijorează tot mai mult. Pandemia parcă nu se mai termină
Răspândirea fulgerătoare și rezistența la anticorpi a versiunii sudafricane de COVID 19 reprezintă două motive de îngrijorare pentru cercetători

Vaccinarea în masă a fost accelerată în întreaga lume în urma răspândirii noilor tulpini de COVID 19, originare din Marea Britanie și Africa de Sud. Oamenii de știință din orașul sudafrican Durban studiază zi și noapte modul în care reacționează versiunea mutantă a virusului SARS-nCOV2, deoarece aceasta prezintă în acest moment un grad îngrijorător de rezistență la anticorpii creați de vaccinurile aflate în acest moment pe piață.

Oamenii de știință de la laboratorul biochimic din Durban sunt într-o cursă contra cronometru în ceea ce privește cercetarea noii variante de coronavirus, denumită N501Y, care se răspândește alarmant pe teritoriul întregii Africi. Virusul a suferit mutații care îi permit să se atașeze mult mai ușor de celulele din organism, fapt care face boala mult mai contagioasă. Din fericire, studiiile realizate până în acest moment arată că mortalitatea acestei variante nu este mai mare comparativ cu versiunea comună a noului coronavirus.

Imunitatea celor trecuți deja prin COVID 19 este pusă sub semnul întrebării de noua tulpină

„Credem că ne combatem cu o nouă pandemie în cazul variantei mutante, care nu numai că se transmite mult mai rapid, dar care este posibil și mai greu de combătut”, a declarat cercetătorul Tulio de Oliveira pentru CBS News.

De Oliveira a contribuit la descoperirea noii variante de coronavirus în urma creșterii dramatice a numărului de persoane infectate în luna noiembrie a anului trecut. Pentru a accelera procesul de cercetare, oamenii de știință de la laboratorul din Durban au izolat o mostră a virusului.

Potrivit lui Alex Sigal, cercetător în cadrul Institutului African de Cercetare Medicală, dar și la Institutul pentru Infecții Biologice „Max Planck” din Germania, noua tulpină sudafricană pare să fie mai problematică pentru medicii din întreaga lume. Cercetările realizate până în acest moment au dus la concluzia că această varaintă mutant are abilitatea de a reduce semnificativ eficiența anticorpilor dezvoltați în urma infectării cu versiunea originală a COVID 19.

„Reducerea de zece ori a imunității este o estimare rezervată”, a declarat acesta pentru CBS News, dar „putem discuta și despre cedarea totală a anticorpilor”, fapt care înseamnă că sistemul natural de protecție dezvoltat de organism împotriva variantei inițiale de SARS-nCOV2 ar putea fi inutil în fația variantei descoperite în Africa de Sud.

„Este evident că am subestimat acest virus”

Scăderea imunității sau ineficiența sa ar însemna că multe persoane care au rămas afectate de infecția cu versiunea originală de coronavirus vor fi expuse în fața noii tulpini. Mai mult, această variantă ce a suferit mutații ar putea afecta eficiența vaccinurilor aflate în acest moment pe piață.

Cercetătorul Alex Sigal e de părere că „am subestimat acest virus”, însă pe de altă parte, „nu există încă dovezi clare care să confirme eficiența redusă a vaccinurilor în fața versiunilor mutante”. „Cu siguranță oamenii ar trebui să continue se vaccineze, deoarece este soluția potrivită pentru a combate această pandemie”.

Oamenii de știință care se ocupă cu cercetarea tulpinilor noi de coronavirus anunță că primele datele care arată eficiența vaccinului împotriva noilor versiuni vor fi disponibile peste minim două săptămâni.

În cazul în care versiunile mutant, descoperite în Africa de Sud și în Marea Britanie, nu vor reacționa la vaccinuri precum varianta inițială a COVID 19, serurile imunizante vor fi modificate periodic pentru a combate orice tip de tulpină nouă, întocmai vaccinului antigripal, care este modificat anual.

Cookies