Vara astronomică începe la noapte. Solstițiul de Vară, care ne aduce cea mai lungă zi din an, n-a mai fost în această zi de peste 200 de ani

20 iun. 2024
5135 afișări
Vara astronomică începe la noapte. Solstițiul de Vară, care ne aduce cea mai lungă zi din an, n-a mai fost în această zi de peste 200 de ani
Vara astronomică începe la noapte. Solstițiul de Vară, care ne aduce cea mai lungă zi din an, n-a mai fost în această zi de peste 200 de ani. Sursa foto: Unsplash

Vine vara, bine-mi pare (și cald tare mi-e). Solstițiul de vară are loc în această seară, la ora 23:51, astăzi fiind cea mai lungă zi din an. De asemenea, de azi începe oficial vara astronomică, ziua durând 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea ține 8 ore și 28 de minute.

Deși calendaristic vara a început de vreo trei săptămâni, abia de azi începe și vara astronomică, deoarece astăzi are loc solstițiul de vară, la ora 23:51. Astfel, ziua de 20 iunie este cea mai lungă din an – ziua durează 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea durează 8 ore și 28 de minute. Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” din București a explicat pe site-ul instituției faptul că în această zi Soarele se află la o longitudine astronomică de 90 de grade.

Astăzi are loc solstițiul de vară, și avem cea mai lungă zi din acest an în București

Planeta noastră execută două mișcări principale: cea de revoluție, în jurul Soarelui, care ține un an, și cea de rotație, în jurul axei polilor, care ține aproximativ o zi. Axa polilor nu este perpendiculară pe planul orbitei Pământului, ci este înclinată, fiind situată la 66° 33′. Astfel, cele două emisfere, separate de Ecuator, nu primesc în mod egal lumină de la Soare de-a lungul întregului an, fapt care duce la apariția anotimpurilor și la ciclicitatea duratei zilelor și nopților, conform News.ro.

În emisfera nordică, unde ne aflăm și noi acum, Solstițiul reprezintă practic schimbarea gradientului mișcării Soarelui, care va petrece din ce în ce mai puțin timp pe cer, începând cu 21 iunie. Soarele se află azi la apogeu, respectiv la 67° 52′ deasupra orizontului, ceea ce înseamnă că ziua va fi cea mai lungă din an, de 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va avea 8 ore și 28 de minute.

La latitudini ridicate, spre Polul Nord, crepusculul va dura toată noaptea, astfel că în țările baltice, de pildă, locuitorii vor avea parte de „nopți albe”.

După solstițiul de vară, ziua va începe să scadă încet-încet, și noaptea să crească, până pe 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă și are loc cea mai lungă noapte din an.

Tradiții din jurul solstițiului de vară

Solstițiul de vară este asociat din antichitate cu adunarea primelor recolte, cu noaptea de Sânziene, dar și cu tradiția focurilor de izgonire a bolilor, a necazurilor și a dăunătorilor. De asemenea, în această perioadă se recomandă organizarea nunților, conform tradiției.

CITEȘTE ȘI

Cookies