Vânzători cu diplome universitare. Ce şanse au absolvenţii de facultate în Bucureşti

de:
26 aug. 2012
4 Afișari
Vânzători cu diplome universitare. Ce şanse au absolvenţii de facultate în Bucureşti

Numărul absolvenţilor de facultate din Bucureşti care au intrat direct în şomaj anul acesta a ajuns la 219, înregistraţi până la data de 31 august 2012 în baza de date AMOFM (Agenţia Municipală Pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti), precizează, pentru B365.ro, directorul executiv al AMOFM, Dumitru Pelican.

Alţii, obligaţi de împrejurări, acceptă locuri de muncă în domenii în care nu este nevoie de pregătirea lor academică. Puţini sunt norocoşii care reuşesc să-şi găsească un job în domeniul pe care l-au studiat.

După ce-şi tocesc hainele pe băncile şcolilor, asimilează o multitudine de informaţii despre domeniul în care vor să lucreze, tinerii nu au cum să pună teoria în practică. Piaţa muncii nu le oferă posibilitatea de a-şi găsi o slujbă care să-i motiveze şi să-i ajute să avanseze în carieră.

Dacă luăm la rând magazinele, fast-food-urile, restaurantele sau barurile, observăm că mare parte dintre tinerii care lucrează aici au terminat o facultate. „Circa unu din trei absolvenţi lucrează pe posturi sub calificare, în special în domeniul comercial”, este statistica pe care directorul de recrutare al grupului APT, Mirela Marinescu, a furnizat-o pentru B365.ro. Fiindcă studiile nu le ţin de foame şi acoperiş deasupra capului, iar părinţii se aşteaptă ca, după ce au cheltuit bani pe taxele de studiu şi pentru a-i întreţine în facultate, să nu mai fie nevoie de ajutorul lor financiar şi după terminarea acesteia, tinerii se văd obligaţi să accepte job-uri sub pregătirea lor academică. Doresc să intre cât mai repede pe piaţa muncii, să se adapteze la condiţiile unui loc de muncă, să-şi câştige proprii bani.

În afara de lipsa locurilor de muncă pe piaţă şi o disproporţie când vine vorba de ce oferă ei şi ce salariu le oferă angajatorii, licenţiaţii mai au de înfruntat o problemă: nu au experienţa cerută de către aceştia. Având în vedere că programul de studiu din facultate nu le permite să şi lucreze, studenţii au de făcut o alegere nu tocmai uşoară: vor un loc de muncă sau performanţe şcolare?

De vorbă cu vânzătorii cu diplome. Speranţe şi dezamăgiri

Cristina a terminat Universitatea Dimitrie Cantemir, specializarea Finanţe Bănci. Încă din timpul facultăţii s-a angajat ca vânzatoare într-o librărie. După absolvire, a sperat să-şi găsească ceva în domeniul pentru care s-a pregătit. A terminat deja de un an, dar rezultatele nu au apărut. Şi nici semne de apariţie nu par că ar da.

Fata şi-a căutat de muncă câteva luni după ce a terminat, dar, pentru specializarea pe care a terminat-o, nu se găsesc slujbe. A rămas tot la librărie, deşi nu este prea mulţumită. “E mai bine decat nimic. Trebuie sa ma întreţin cumva, nu?”, spune aceasta.

Nu-i pare rău că a făcut facultatea, dar dacă ar fi să se înscrie acum, n-ar face aceeaşi alegere. „Aş da la Facultatea de Matematică. Atunci mi se părea că este prea grea şi am ales Finanţe Bănci. Acum îmi dau seama că merita să fac un efort”, ne mărturiseşte Cristina.

Absolventa nu s-a resemnat. Vrea să mai încerce să-şi găsească de munca în domeniu. Are speranţa că studiile şi banii cheltuiţi n-au fost în zadar.

La un salon de cosmetică, am întâlnit-o pe Anca. Mult mai optimistă şi mai mulţumită decât ne-am aştepta. Nu, nu şi-a găsit o slujbă în domeniul ei. În schimb, este cosmeticiană şi se ocupă de ceea ce a pasionat-o dintotdeauna. “Mereu mi-au plăcut sprâncenele. Şi să fac o femeie să se simtă frumoasă. E o satisfacţie imensă pentru mine”. A terminat Administrarea Afacerilor, la Universitatea Bucureşti. Când a dat la facultate, era foarte entuziasmată. „Era facultatea cu cea mai mare bătaie pe locuri, trebuia să fie bună de ceva, m-am gândit eu”, spune Anca, un pic dezamagită. Dezamăgită de timpul pe care l-a pierdut cu facultatea, nu de faptul că lucrează în alt domeniu. E foarte mulţumită de cât câştigă. „ Fac bani din ceea ce-mi place, ce sa-mi doresc mai mult?”

Anca nu mai vrea sa-si gaseasca de munca în domeniul afacerilor. Vrea să evolueze ca şi cosmeticiană, să-şi facă un salon propriu.

Roxana lucrează la Marionnaud, în Piaţa Romană. „Am terminat Marketing-ul. Aş putea spune că ceea ce fac este, oarecum, legat de domeniul pe care l-am studiat. Dar prea puţin. Nu am învăţat atât ca să fiu vânzătoare, îți dai seama”.

Lucrează aici de un an. Salariul nu este pe măsura aşteptărilor ei, dar chiria trebuie plătită. Când îşi căuta slujbă, toate posturile care îi erau oferite erau sub pregătirea ei. “Mi s-a tot propus să lucrez la call center. N-am vrut. Prea puţini bani, prea mult de muncă”,

Toţi angajatorii îi cereau experienţă. “De unde experienţă? Am trei ani de facultate. Ăştia chiar nu se pun?” sunt întrebările la care Roxana a renunţat să mai găsească un răspuns.

Întrebată de planurile de viitor, Roxana a spus că “nu am de gând să lucrez ca angajat toată viaţa”. Îi pare rău ca a făcut Marketingul. Iniţial, s-a apucat de Medicină, dar n-au avut părinţii bani să o întreţină atâţia ani în facultate. “Mă bate gândul să mă apuc din nou. Dar parcă mi-a trecut vremea de aşa ceva. Sper să-mi găsesc drumul în viaţă. Cât de curând, că bate proprietarul la uşă să-i plătesc chiria”, declară, râzând, absolventa.

Alin a terminat Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, la Universitatea Bucureşti. „Iniţial, am vrut la Actorie. Am intrat la taxa şi n-aveam bani să o plătesc. Am rămas la Jurnalism, deşi nu m-a atras domeniul. Mi se zicea că este de viitor, atunci. Nimic din ce nu-ţi place nu este de viitor”, ne povesteşte Alin.

A încercat să-şi caute de muncă, şi-a găsit, dar n-a făcut faţă stresului. S-a mutat înapoi în oraşul natal, în provincie. Părinţii lui aveau câteva magazine şi s-a hotărât să-i ajute. „Scap de plătit chirie, mâncare şi fac bani. Eu îi sfătuiesc pe toţi să-şi urmeze pasiunile reale şi să nu faca o facultate doar de dragul de a o face. Sunt bani şi timp preţios pierduţi”, declară absolventul de jurnalism.

Totuşi, tinerii nu ar trebui să dispere. „Există un număr semnificativ de angajatori care caută să selecteze absolvenţi de facultate fără experienţă, de la care aşteaptă entuziasm, flexibilitate, capacitate rapidă de a învăţa şi de a se adapta şi, nu în ultimul rând, rezultate”, declară, pentru B365.ro, branch manager la firma de recrutare ManpowerGroup Romania, Irina Pânzaru. Dar nici entuziasmul prea mare nu este recomandat: „Aceste locuri de muncă nu sunt, de obicei, situate prea sus pe scara ierarhică a angajatorilor”, completează Irina.

Soluţii. Ce ar trebui să facă studenţii, facultăţile şi companiile de recrutare

Absolvirea facultăţii nu mai garantează demult găsirea unui loc de muncă, având în vedere că facultatea a devenit ultima fiţă. Mulţi studenţi au impresia că, după absolvire, angajatorii îi vor primi cu braţele deschise. Nimic mai neadevărat.

„Le revine tot studenţilor responsabilitatea de a se pregăti pentru piaţa muncii, completând ceea ce facultăţile nu reuşesc să ofere (abilităţi extra-curiculare, training de abilităţi, informaţii cu privire la condiţiile de muncă, la nevoile angajatorilor etc)”, spune Irina Pânzaru.

Pentru a avea mai multe şanse în carieră, studenţii nu trebuie să se limiteze, în timpul facultăţii, la tradiţionalul „învăţ în sesiune, mă duc la câteva cursuri şi, în rest, mă distrez, că o viaţă de student am”. Ei sunt sfătuiţi să-şi lărgească paleta responsabilităţilor: ONG-uri studenţeşti, internshipuri, voluntariat la firmele din domeniu.

Studenţii ar trebui să înceapă să lucreze din timpul studentiei, „căpătând astfel deprinderi socio-profesionale utile la încadrarea lor ca viitori specialişti, după absolvire”, spune directorul executiv al AMOFM pentru B365.ro.

Dacă nu cunosc o limbă străină sau nu au cunoştinţe relevante de calculator (MS Office), studenţii ar putea avea o şansă în minus când vine vorba de obţinerea unui job. Directorul de recrutare Mirela Marinescu a respins multe CV-uri, deoarece candidaţilor le lipseau aceste atuuri.

Chiar şi alegerea tinerilor de a se angaja pe posturi care necesită doar pregătirea liceală ar putea, însă, să le crească şansele ulterioare de angajare.

Companiile specializate în recrutare pot să le dea o mână folositoare de ajutor studenţilor. Manpower se implică în proiecte destinate absolvenţilor – colaborează cu asociaţiile studenţeşti, cu angajatorii şi cu o serie de companii care furnizează training-uri de abilităţi, pentru a instrui absolvenţii cu privire la cele mai potrivite abordări pentru căutarea unui loc de muncă.

Facultatăţile considerate a asigura cele mai multe locuri de muncă pentru absolvenţi sunt cele de IT: aproape toate din Politehnica, Ciberntica – ASE; Informatica – Universitate. Medicina este un alt domeniu în care absolvenţii îşi găsesc un drum. Sunt căutaţi şi absolvenţi de inginerie: energetică, mecanică, electrotehnică. Absolvenţii de limbi străine (limbi nordice, limbi slave, germană, italiană, franceză, spaniolă, greacă, turcă etc) au şi ei multe şanse de a-şi găsi un loc de muncă.

Someri mulţi apar de la unele facultăţi particulare, precum şi de la agronomie, de la facultăţi de la universitate, precum istorie, geografie, chimie, limba română, de la arhitectură, ştiinţe politice etc. Acesta este clasamentul pe care directorul de recrutare Mirela Marinescu l-a făcut pentru B365.

„Cel mai des ni se cer candidaţi cu profil IT, candidaţi potriviţi pentru poziţii de reprezentanţi de vânzări, şi respectiv buni vorbitori de limbi străine. Dacă pentru prima şi ultima categorie pot conta facultăţile absolvite, pentru cea de-a doua este mai relevantă experienţa propriu-zisă de muncă “, declară şi branch managerul ManPower.

Dacă o facultate este considerată căutată în prezent pentru numărul mare de angajări care se fac în rândul absolvenţilor, nu trebuie să ne culcăm pe urechea că va avea aceleaşi rezultate şi peste patru ani, la absolvire. Schimbările în economie se produc cu o viteză prea mare pentru a mai putea garanta ceva.

„Ar trebui ca şi facultăţile să fie extrem de competitive şi ancorate în realitatea economică”, sfătuieşte Irina Pânzaru.


Cookies