Vântul puternic din București a ridicat praful și murdăria în atmosferă, urcând valorile de poluare la peste 4 ori limita admisă. Informația a fost oferită de Ministerul Mediului care a vrut să explice că nu norul toxic din Ucraina s-a abătut asupra Bucureștiului, ci propria iresponsabilitate a autorităților locale, care nu curăță străzile.
Ministerul Mediului anunța, marți, că în Municipiul București, și în mai multe zone aflate sub avertizare meteo Cod Galben de vânt puternic, s-a constatat fenomenul de resuspensie a particulelor de praf atmosferic depuse pe sol, în special PM10, care a fost antrenat de rafalele de vânt, determinând creșteri ale valorilor înregistrate de stațiile de monitorizare a calității aerului. Potrivit sitelui oficial calitateaer.ro poluarea cu PM10 crescuse de 4 ori peste limita adimisă, la orele prânzului.
„Specialiștii #APM București estimează că valoarea limită pentru media zilnică la indicatorul PM10 – 50 mg/mc ar putea fi depășită în cursul zilei de astăzi la unele dintre cele 9 stații de monitorizare.”, se arată în postarea Ministerului Mediului care spune că sursa poluării, măsurată doar la sfârșitul zilei, o constituie mizeria din București.
Ministerul Mediului atacă în postarea sa autoritățile publice locale, respectiv primăriile de sectoare, în cea mai mare parte responsabile de salubritate și inspecțiile de pe șantiere.
„Acest fenomen al resuspensiei particulelor de praf în condiții de vânt puternic și pe fondul fenomenului de secetă pedologică extremă reprezintă, în schimb, un indicator important asupra modului în care sunt salubrizate străzile și drumurile, al felului în care sunt protejate șantierele de construcții, precum și al numărului mare de terenuri neacoperite cu vegetație, în special în apropierea aglomerărilor urbane. Deși astfel de fenomene sunt rare, autoritățile publice locale trebuie sa acorde o atenție sporită asupra măsurilor ce le revin în planul de calitate a aerului, în special în ceea ce privește salubrizarea eficientă și gestionarea suprafețelor verzi.”.
Legat de norul toxic provenit de la bombardamentele din Ucraina, Ministerul Mediului a exclus ca acesta să fie deasupra României, reluând analiza ANM.
„Este important să precizăm că niciun alt indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon etc.) nu prezintă creșteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României.
De asemenea, respingem ferm orice speculație care exprimă un raport de cauzalitate între fenomenul descris mai sus și poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina. Modelările realizate de #ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potențială creștere a emisiilor ar fi detectată imediat de stațiile #RNMCA, în special de cele din nordul și estul țării și ar fi comunicată public de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului.”, mai transmite Ministerul Mediului.