ESENTIAL

Vanghelie taie frunze de 460.000 de euro

Potrivit anunţului lansat de Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 5 pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), instituţia aflată în subordinea primarului Marian Vanghelie intenţionează să plătească suma de 1.935.925 lei cu TVA (460.934 euro) firmei care se va ocupa de toaletarea unora dintre copacii amplasaţi pe raza Sectorului 5.

În condiţiile în care Vanghelie vrea să tundă cel mult 4.731 de arbori, rezultă că pentru toaletarea fiecărui copac administraţia locală va plăti în jur de 100 de euro.

Conform documentului, pomii ce urmează să fie curăţaţi într-un interval de o lună şi jumătate vor fi împărţiţi în cinci loturi, pe lista serviciilor cerute de ADP Sector 5 fiind şi defrişarea arborilor periculoşi. Licitaţia urmează să se desfăşoare pe data de 16 august, astfel că firmele interesate să participe trebuie să trimită ofertele până cel târziu în aceeaşi zi la ora 10.00.

„Operatorul economic trebuie să facă dovada că dispune de cel puţin  următoarele dotări pentru echipa de lucru: foarfece, ferăstrău, cosor, motoferăstrău de tăiat la înălţime, drujbă, tocătoare, macara cu nacelă şi autovehicul pentru transportul materialului lemnos. Ofertantul trebuie să prezinte personal adecvat pentru a satisface următoarele posturi: inginer silvic ( min.1 ), tehnicieni silvici ( min. 1 ), drujbist ( min.5 ), conducători auto ( min.5 ), alpinişti utilitari ( min. 5 ) şi muncitori  necalificati ( min.20)”, se menţionează în documentaţia de atribuire a ADP Sector 5.

Vanghelie nu cere socoteală dacă firma nu-şi face toată treaba

Conform sursei citate, firma care va câştiga licitaţia va fi obligată să intervină şi în cazul în care copacii sunt rupţi sau dărâmaţi de furtuni. Lucrările de toaletare presupun tăieri de corecţie, adică îndepărtarea ramurilor cu o direcţie greşită de creştere, tăieri de egalizare, tăieri de regenerare şi tăieri în scopuri estetice. Crengile tăiate vor fi depozitate la Secţia Seră din cadrul ADP Sector 5 de pe str. Drumul Cooperativei, a solicitat conducerea instituţiei.

În toamna anului 2009, Vanghelie a mai cheltuit 680.000 de euro pentru toaletarea a 4.837 de copaci de pe raza Sectorului 5, contractul de la acea dată având durata de 30 de zile. Nici atunci şi nici acum, ADP Sector 5 nu a precizat în documentaţie dacă firma câştigătoare va fi obligată să returneze primăriei o parte din bani, în cazul în care nu efectuează toate aceste operaţiuni. Altfel spus, banii ar urma să fie plătiţi integral chiar dacă nu vor fi efectuate, de pildă, lucrări de înlăturare a copacilor doborâţi de furtună.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button