Chiliman şi Vanghelie, „campionii” costurilor la reabilitarea termică a apartamentelor din Capitală

de:
01 mart. 2011
0 Afișari
Chiliman şi Vanghelie,

Înainte de a fi introduse standarde de cost în programul naţional de reabilitare termică a blocurilor în anul 2009, unii primari de sector din Capitală excelau la capitolul cheltuieli de anvelopare. Este şi cazul edilului şef al Sectorului 5, Marian Vanghelie, care a plătit în medie pentru izolaţia termică a fiecăruia din cele 25 de apartamente intrate în programul de reabilitare suma de 8.306 euro, potrivit datelor centralizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) – co-finanţator al Programului Naţional privind Creşterea Performanţei Energetice la Blocurile de Locuinţe.

Cele mai scumpe locuinţe reabilitate în Sectorul 5 sunt 27 de apartamente situate în blocul P41, sc.1 de pe strada Ion Urdăreanu, nr.5, pentru care primarul Vanghelie a avizat un deviz de lucrări de 24.375 euro la fiecare apartament.

Pe locul secund în clasamentul costurilor de reabilitare aferente fiecărei locuinţe se situează primarul Andrei Chiliman din Sectorul 1 al Capitalei unde, în 2009, anveloparea apartamentelor a costat în medie câte 6.858 euro fiecare. În acest caz, izolaţia termică a unui apartament a ajuns chiar şi la 30.906 euro, potrivit datelor MDRT. Cele 12 locuinţe sunt situate pe Bulevardul Dacia, nr.26.

Reprezentanţii administraţiei locale susţin că cifrele publicate de MDRT nu relevă situaţia de fapt în condiţiile în care costurile sunt exprimate pe număr de apartamente. „Aceasta este o tentativă a Elenei Udrea de a induce faptul că în Sectorul 1 se cheltuie foarte mulţi bani. Calculele trebuie făcute nu pe apartament, ci pe suprafaţă, la metru pătrat reabilitat. De exemplu, în imobilul de 3.500 de metri pătraţi de pe strada 1 Mai, în blocul 101 sunt 73 de apartamente, iar vizavi pe aceeaşi suprafaţă sunt doar 17 apartamente. Unele locuinţe au 35 de metri pătraţi, iar altele au şi 300”, a argumentat Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1 care a adăugat că, în unele cazuri, costul este majorat din cauză că trebuie refăcut acoperişul sau a subsolul blocului. În Sectorul 1 au fost reabilitate termic în 2009 un număr de 1.170 de apartamente din 30 de blocuri.

Ultimul loc pe podium îi revine Sectorului 4 al Capitalei, condus de primarul Cristian Popescu Piedone, unde fiecare din cele 548 de apartamente au fost anvelopate la preţul mediu de 4.750 euro fiecare.

Liviu Negoiţă, primarul Sectorului 3, a avizat în 2009 lucrări de reabilitare termică la preţul mediu de 4.524 euro pe apartament, în condiţiile în care au fost refăcute faţadele a 1.574 de locuinţe din 18 blocuri. Edilul Sectorului 6, Cristian Poteraş, este destul de aproape ca preţ plătit, suma corespunzătoare fiind, în medie, de 4.454 euro pe apartament. Potrivit evidenţelor MDRT, în 2009 au fost anvelopate 2.312 apartamente din 27 de blocuri de locuinţe.

Conform Ministerului Dezvoltării, cei mai puţini bani ar fi fost plătiţi de Sectorul 2, unde Neculai Onţanu a achitat în medie, 2.380 euro pentru fiecare din cele 6.853 de locuinţe reabilitate termic în 109 blocuri.

Ministerul a modificat de doi ani legislaţia privind cheltuielile ce pot fi decontate în programul naţional de creştere a performanţei energetice, iar, potrivit noului act normativ, preţurile fără TVA acceptate sunt de 2.035 euro pentru o garsonieră, 2.860 euro pentru un apartament cu două camere şi 3.630 euro pentru o locuinţă cu trei camere.

Lucrările de reabilitare termică  sunt finanţate în proporţie de 50% de MDRT, 30% din costuri fiind acoperite de primăriile de sector din bugetul local, iar 20% de către proprietari. În unele cazuri, procentul pe care trebuie să îl suporte locatarii a fost preluat de administraţiile locale.

Citiţi şi În ritmul actual, blocurile din Capitală vor fi reabilitate termic în mai mult de o jumătate de secol.

Cookies