ESENTIAL

Cum a fentat Vanghelie primăria cu 7 milioane de lei

Raportul de control al Camerei de Conturi a Municipiului Bucureşti a fost realizat în toamna anului trecut pentru activitatea desfăşurată de primăria Sectorului 5 în anul 2009.

Conform documentului, subordonaţii lui Vanghelie au înregistrat greşit sau nu au evidenţiat deloc în contabilitatea instituţiei o sumă de aproximativ 5 milioane de lei. Astfel, contabilii au uitat să înregistreze în contabilitate 3 milioane de lei reprezentând bani încasaţi drept garanţii de bună execuţie a unor lucrări. De asemenea, angajaţii Primăriei Sectorului 5 nu au făcut mai nimic pentru a recupera din datoriile de la populaţie, „activitatea de urmărire a încasării creanţelor bugetare în sumă de 1.330.998 lei, limitându-se la transmiterea somaţiilor de plată cu întârziere”, au remarcat inspectorii de la Curtea de Conturi. Totodată, comisionul aferent amenzilor încasate prin CEC Bank a fost reţinut eronat la capitolul cheltuieli ale instituţiei, se arată în raportul de control.

Vanghelie nu a pus la vedere banii din publicitate

Potrivit sursei citate, Primăria Sectorului 5 a mai făcut şi alte gafe care i-ar fi putut aduce în plus la bugetul local suma de 1,85 milioane de lei din impozite şi taxe colectate de la locuitorii sectorului, dar şi dacă ar fi declarat toate terenurile şi clădirile închiriate sau toţi banii pe care îi încasează din publicitatea stradală. Astfel, în categoria abaterilor generatoare de venituri suplimentare, inspectorii Curţii de Conturi au reţinut „subdimensionarea veniturilor bugetului local urmare nedeclarării la organul fiscal a clădirilor proprietate nou construite, a suprafeţelor de teren închiriate sau date în folosinţă, neaplicării de către organul fiscal a cotei de impozit de 10% în cazul contribuabililor care nu au depus documente privind reevaluarea clădirilor, nedeclarării suprafeţelor ocupate pe domeniul public cu panouri şi structuri de afişaj în scop de reclama şi publicitate, nedeclarării afişajelor şi structurilor de afişaj în scop de reclamă şi publicitate, utilizate la locul desfăşurării activităţii de agenţi economici”.

În acelaşi document se menţionează că bugetul primăriei Sectorului 5 a fost prejudiciat cu peste 200.000 de lei prin plata nejustificată a unor lucrări de reabilitare termică. „În timpul misiunii de audit financiar au fost recuperate de la SC Lux Construct SRL suma de 200.011 lei şi daunele aferente în sumă de 10.509 lei”, au punctat inspectorii Curţii de Conturi.

Pe parcursul anului 2009, primarul Vanghelie a autorizat cheltuieli în sumă de 625 milioane lei (149 milioane euro), cheltuielile de personal fiind în cuantum de aproximativ 26 milioane lei (circa 6 milioane euro).


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button