Vandalism la metrou. FOTO, VIDEO. Câţi bani dă Metrorex pentru pază şi curăţenie

de:
28 dec. 2015
161 Afișari
Vandalism la metrou. FOTO, VIDEO. Câţi bani dă Metrorex pentru pază şi curăţenie

Un tren de metrou Bombardier de pe Magistrala 1 a fost fotografiat şi filmat recent de un călător circulând plin de graffiti, . Asta deşi, potrivit reprezentanţilor care gestionează transportul în comun în subteranul bucureştean sunt „vânaţi” intens de paznici. 

Iniţial, grafferii se axau pe inscripţionarea trenurilor vechi de metrou, însă ulterior nu au omis nici unităţile tip Bombardier. Astfel, chiar şi trenurile pentru care Metrorex a plătit peste 4 milioane de euro pe bucată au ajuns să fie mâzgălite cu graffiti, în ciuda faptului că toate trenurile tip Bombardier sunt păzite de agenţi de securitate. Potrivit declaraţiilor anterioare ale oficialilor Metrorex, în toate trenurile tip Bombardier sunt câte doi paznici. Aceştia spun că agenţii de securitate trebuie să asigure paza de la un capăt la celălalt al trenului de metrou, pe o distanţă de circa 114 metri şi, chiar dacă, de obicei, paznicii patrulează, unii grafferi le distrag atenţia, cerându-le anumite informaţii, în timp ce colegii lor de breaslă îşi lasă amprenta pe vagoanele trenurilor.

Deşi există nenumărate motive pentru care putem considera graffiti-ul ca fiind o formă inedită şi modernă de artă, în ciuda originilor ilegale, nu putem trece cu vederea latura dăunătoare. În ciuda faptului că unele mesaje sunt pertinente, există tendinţa de a se folosi un limbaj inadecvat. Graffiti-ul poate fi, cu siguranţă, privit din multe puncte de vedere. Ne putem aştepta să-l admirăm în muzee, iar atâta timp cât nu îl găsim în spaţii nepermise, îl putem accepta ca pe o formă de artă. Totuşi, în ceea ce priveşte fenomenul ilegal „graffitti în metrou”, din păcate legislaţia noastră este foarte permisivă, astfel încât şi persoanele care sunt prinse in flagrant se pare că nu pot fi trase la răspundere„, a declarat, anterior pentru B365.ro, Evelyne Croitoru, şefa Biroului de Presă al Metrorex.

Potrivit reprezentantei Metrorex, până în prezent, au fost prinse mici grupuri de astfel de „artişti „. Vinovaţii au fost predaţi oamenilor legii, care i-au identificat şi i-au amendat, dar nu au putut face mai mult.

În urma lor au rămas, însă, de multe ori, mâzgălelile, care a fost trecute pe ştatul de plată al companiei de pază. „Facem eforturi deosebite pentru contracararea acestui fenomen. Au loc operaţiuni de degraffitizare a ramelor pe suprafeţele vitrate. De asemenea, în cadrul contractului încheiat cu firma de pază s-au suplimentat posturile de pază a obiectivelor din metrou. Firma este răspunzătoare pentru orice revopsiri cu graffitti ale ramelor, suportând pe propria cheltuială operaţiunile de eliminare a efectelor acestora. Toate acestea presupun eforturi financiare deosebite, suportate de compania de pază, cu scopul de a preîntâmpina, pe cât este posibil, actele de vandalism şi incidentele de orice natură„, a mai spus anterior Evelyne Croitoru.

Cât costă paza şi curăţenia la metrou

Anual, pentru curăţenia şi paza la metrou se plătesc până la 7,15 milioane de euro. Pentru servicii de pază, monitorizare şi intervenţii la metrou, Metrorex a încheiat la finele lui 2014, cu firma Nei Guard, un acord-cadru în valoare de 55,9 milioane lei (12,4 milioane euro), inclusiv TVA, cu o durată de doi ani şi jumătate. Contractul a fost atribuit la 29 decembrie prin licitaţie deschisă, unde s-au înscris doi ofertanţi, potrivit unui anunţ al administratorului metroului bucureştean.

Serviciile vizează staţiile, trenurile şi depourile metroului.

„Asigurarea serviciilor de pază, monitorizare şi intervenţie se va face după un program astfel stabilit încât să acopere atât intervalul orar în care staţiile şi trenurile de metrou sunt disponibile (conform orarului/ graficului de circulaţie) accesului publicului pentru efectuarea călătoriei, precum şi pe timpul nopţii, acolo unde analiza de risc la securitate fizică şi planurile de pază impun acest lucru”, potrivit caietului de sarcini aferent procedurii de achiziţie.

Durata acordului este de 30 de luni, Metrorex estimând că va încheia minim 3 şi maxim 30 de contracte subsecvente.

Proiectul este finanţat din subvenţie de la bugetul de stat şi veniturile proprii ale companiei Metrorex.

Pentru curăţenia la metrou, Metrorex va plăti, până în 2018, până la 38,5 milioane lei, echivalentul a circa 8,75 milioane euro, în următorii patru ani, pentru „servicii de salubrizare spaţii publice, spaţii tehnice din staţiile de metrou, trenuri electrice de metrou, locuri de remizare material rulant pe magistralele de metrou, colectare, evacuare gunoi din staţii şi depouri, spaţii (birouri)”. Firma care a câştigat licitaţia, SC Libro Events SRL, a fost criticată intens, înainte de câştigarea licitaţiei, din cauza situaţiei deplorabile în care se aflau staţiile de metrou.

Potrivit anunţului de atribuire publicat în SEAP, pentru acest contract s-a organizat licitaţie deschisă, iar contractul a fost atribuit, pe 8 septembrie 2014, firmei cu preţul cel mai scăzut. Din cele 3 oferte primite, doar 2 au fost admisibile pentru licitaţie. Conform anunţului de participare asociat, Metrorex a estimat că valoarea acestui acord-cadru se va ridica la 53,5 milioane lei fără TVA, iar valoarea acordului-cadru încheiat cu SC Libro Events SRL se ridică la aproape 31,1 milioane lei fără TVA, cu circa 42% mai puţin faţă de valoarea estimată a contractului.

Directorul general al Metrorex de la acea vreme, Aurel Radu, a declarat anterior, pentru B365.ro, că vrea să scadă costurile cu serviciile de curăţenie şi dezinsecţie cu 30%. Însă, această măsură a fost intens criticată de sindicalişti care s-au plâns de mai multe ori de mizeria din staţiile de metrou. În timp ce sindicaliştii susţineau că s-a ajuns în această situaţie din cauza faptului că serviciile de curăţenie erau asigurate de SC Libro Events SRL, o firmă de catering cu 50 de angajaţi, şeful Metrorex a precizat că staţiile de metrou din Bucureşti erau pline de gunoaie din cauza firmei Romprest, care a blocat, prin contestaţii, licitaţia pentru serviciile de curăţenie. Directorul general al Metrorex a mai spus că preţul plătit atunci pentru asigurarea curăţeniei în staţiile de metrou era de 12 ori mai mic faţă de cel practicat anterior, dar se făcea doar „strictul necesar”.

Citește și: Salubrizarea de la metrou, asigurată de o firmă implicată în numeroase scandaluri publice

                De ce sunt pline de gunoaie staţiile de metrou din Bucureşti. GALERIE FOTO

Cookies