Vameşii sunt duşi cu elicopterul, la colţul străzii tigările se vând ca pâinea caldă

de:
09 feb. 2011
1 Afișari
Vameşii sunt duşi cu elicopterul, la colţul străzii tigările se vând ca pâinea caldă

La prima vamă – deschidere în forţă. La a doua vamă – au fost săltaţi cu elicoptere. La urmatoarea vamă, probabil forţele speciale o să iasă din pămant, după ce vor fi săpat un tunel pe sub vama, de la Bucureşti până frontieră. Dar spectacolul acesta nu are nicio influenţă la nivelul străzii, acolo unde se vând ţigările de contrabandă se vând.

La Obor, în spatele magazinului, lângă parc, toate comerciantele cu multiple fuste stăteau pe gărduleţ şi nu se vedea nici măcar un pachet de ţigări. Iniţial am crezut că reţinerile vameşilor şi poliţiştilor de frontieră au paralizat şi vanzarea de ţigări netimbrate. Dar până la urmă am descoperit cauza: o patrula de poliţie trecea prin zonă. După ce au trecut de mine, nu ajuns la 5 metri cand aud:

– Avem ţigări, ţigări, ţigări, ţigări…

– Cât?

– Ce ţigări vrei?

– Viceroy.

– 75.

– Mi-ar trebui mai multe. Nu laşi mai jos?

– Nu am cum.

– Iau 10 cartuşe.

– Eşti gabor? Spune dreptate…

O ghicitoare mai bătrană din spate îi strigă:

– Te încearcă. Nu avem noi ţigări, maică.

Revine comercianta cu care am îceput negocierea:

– Avem noi 10 cartuşe?

– Păi, nu stiu, întreb. Nu laşi mai jos?

– 75.

Și toate astea în timp ce 2 poliţiştii se aflau la nici 50 de metri. Reţeaua este foarte bine organizată. Ca pe o tablă de sah, fiecare pion este apărat de alte 2-3 persoane care par că asteaptă pe cineva. Mergând mai departe, găseşti alte 2-3 persoane, bronzate de atâta stat în soare, care sunt foarte atente la ce se întâmplă în jur.

Tot spectacolul mediatic se pare că nu are niciun efect în stradă. Țigările netimbrate se vând fără probleme, doar dacă sunt poliţişti în zonă se face doar reclama audio, marfa fiind ascunsă într-o maşină din apropiere. Dar poliţiştii nu pot să îi păzească mereu pe vânzătorii de ţigări, nu?

Cookies