„Vama sub lumini de Oscar” – Vama Veche devine capitala artelor vizuale

de:
21 aug. 2015
0 Afișari
„Vama sub lumini de Oscar

Cel mai mare festival internaţional de arte vizuale din România – „Vama sub lumini de Oscar” – a debutat, vineri, la Vama Veche şi se va desfăşura în perioada 21 – 30 august 2015. Festivalul se află la cea de-a şasea ediţie şi înseamnă în acest an atât cursuri, seminarii şi ateliere practice gratuite pentru pasionaţii de film, fotografie şi pictură cât şi expoziţii, proiecţii de film, spectacole de teatru şi concerte în aer liber. La ediţia din acest an s-a înscris la cursurile şi atelierele organizate peste 300 de cursanţi din întreaga ţară dar şi din străinătate. De asemenea mii de oameni sunt aşteptaţi să participe şi în acest an la concertele, spectacolele de teatru şi proiecţiile de film care întregesc programul festivalului. Programul este împărţit astfel în secţiuni de fotografie, film şi pictură, concerte, spectacole de teatru şi proiecţii de film de scurt şi lung metraj, filme documentare şi reportaje.

Vama sub lumini de Oscar este o provocare atât pentru noi, organizatorii, cât şi pentru cursanţii înscrişi în festival. Pentru noi provocarea creşte în intensitate de la an la an pentru că trebuie să aducem cei mai buni lectori români şi străini care să prezinte cele mai noi tehnici, cea mai performantă aparatură şi idei ingenioase folosite în fotografie şi film. Pentru cursanţi festivalul lansează provocarea de a intra într-o comunitate a pasionaţilor de arte vizuale, o comunitate în care pot lega prietenii, pot dezvolta colaborări şi pot învăţa unii de la alţii. Prin „Vama sub lumini de Oscar” ne încăpăţânăm să oferim gratuit cursurile complexe, seminariile şi atelierele practice cu lectori de top români şi străini pentru că vrem să dezvoltăm cât mai mult artele vizuale din România. Ne bucură faptul că această comunitate a pasionaţilor de arte vizuale este tot mai mare şi în România. Suntem bucuroşi şi de faptul că în 2015 cei mai mari producători din lume de aparatură profesională foto-video – Nikon, Canon şi Olympus – susţin „Vama sub lumini de Oscar”, festivalul fiind singurul din România în care toate cele trei mari companii sunt implicate împreună„, spune Cătălin Rudolf, directorul Festivalului „Vama sub lumini de Oscar”.

Proiecţii de filme, documentare şi reportaje pe plajă, la Vama Veche

La „Vama sub lumini de Oscar” fiecare seară este dedicată proiecţiilor de filme, documentare şi reportaje. Pe plajele de la „Papa La Şoni” şi „Acolo Bar” vor exista două ecrane gigant unde vor fi proiectate documentare româneşti şi străine, filme de scurt metraj şi lung metraj şi reportaje marca „În Premieră” realizate de Carmen Avram. De asemenea, vor fi zile dedicate filmului străin (britanic, norvegian, ucrainean şi suedez), proiecţiile fiind realizate în parteneriat cu Directory Films (Ucraina), Ambasada Norvegiei, Ambasada Suediei, British Council şi Cluj Shorts.

Ziua Filmului Ucrainean (sâmbătă, 22 august – ora 21,00) cuprinde două filme respectiv „Malanca din Crasna” şi „Stronger than Arms”. „Malanca din Crasna” prezintă povestea locuitorilor satului român Crasna aflat pe actualul teritoriu al Ucrainei şi sărbătoarea Malăncii, evenimentul semnificativ pentru fiecare crasnean. În cazul tinerilor  din Crasna sărbătoarea devine un rit de iniţiere în viaţă, Malanca fiind un carnaval unde fiecare participant îşi joacă rolul său în bizara serbare păgânnă. „Stronger than Arms” este un documentar care expune povestea EuroMaidanului şi conturarea unei noi imagini a Ucrainei. Filmul prezintă evoluţia realităţii ucrainiene de la încercarea spontană de a prelua puterea în 1 decembrie şi până la luptele sângeroase în ruinele aeroportului din Donetsk.

Ziua Filmului Românesc (luni, 24 august – ora 21,00) cuprinde filmele „Zadarul regăsit” şi „7 Cuvinte”. Prima peliculă este un reportaj documentar despre viaţa căutătorilor de aur de la Roşia Montană de odinioară, cu imagini şi mărturii mai puţin cunoscute despre munca grea din mină, ocupaţiile fiecărui membru al familiilor din zonă, inclusiv a copiilor care erau nevoiţi să lucreze şi ei pentru a asigura traiul de toate zilele. „7 Cuvinte” este un documentar artistic despre viata părintelui Gheorghe Calciu, un itinerar de la durerea care nimiceşte la dragostea mai mare decât moartea.

Ziua Filmului Britanic (miercuri, 26 august – ora 21,00) este realizată în colaborarea cu British Council, iar prin amabilitatea reprezentanţilor instituţiei vor fi prezentate două filme: „Beach boy”, povestea unui tânăr kenyan care visează la o viaţă mai bună în străinătate, şi documentarul „Rich Hall’s Continental Drifters”.

Ziua Filmului Norvegian (joi, 27 august – ora 21,00) este realizată cu sprijinul Ambasadei Norvegiei la Bucureşti şi în cadrul evenimentului vor putea fi vizionate filme de scurt şi lung metraj dar şi documentare precum: Skylappjenta / Little Miss Eyeflap,  Søpla / The Garbage, Ella, Pistasj / Pistachio, Snow, Alien repair guy, The Devil’s ballroom, To open, to see,  Kon-Ticki.

Ziua Filmului Suedez (vineri 28 august – ora 21,00) este realizată cu sprijinul Ambasadei Suediei la Bucureşti şi în cadrul evenimentului vor putea fi vizionate câteva filme de scurt şi lung metraj dar şi documentare precum: Trespassing Bergman,   The Butcher’s Waltz, The Reunion, Grandpa & Me and a Helicopter to Heaven, Stockholm Stories, A Separation.

Spiritul din Vama Veche nu va fi uitat şi fiecare seară a festivalului se va încheia cu concerte în aer liber susţinute de Lemon Bucket Orkestra (Canada), Kumm, Lucia, InFusion Trio, Adrian Naidin Band, The R.O.C.K. AC/DC Tribute, Trupa Veche şi Timpuri Noi.

Cursuri şi ateliere gratuite de fotografie, film şi pictură

Festivalul „Vama sub lumini de Oscar” va cuprinde cursuri şi ateliere practice de film, fotografie şi pictură. Secţiunea FOTOGRAFIE va însemna în acest an o serie de workshopuri care îmbină teoria cu practica şi care vor fi susţinute de lectori cu experienţă recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional. Temele alese în acest an sunt: fotografie de stradă (Thomas Leuthard), pictorialism digital (Serge Romanov), fotografie HDR (Marek Czarnecki), Motorsport (Andrei Ciobică), fotografie de concert (Ahmad Kavousian), sport extrem (Mihai Şteţcu), foto-jurnalism (Olav Urdahl), fotografie de nuntă (Marian Sterea), fotografie de nud (Cristian Crisbăşan), Portret (Vali Bărbulescu), fotografie abstractă (Cătălin Săvulescu), fotografie „fine art” (Nicolae Coşniceru), fotografia compoziţională (Michail Moscholios), fotografie de mâncare (Angel Penchev), prelucrare (Luca Achim). La acestea se adaugă seminarii pe teme provocatoare şi inedite susţinute de Cornel Lazia, Marcel Eremia, Cristiana Cott Negoescu, Laura Constantin, Dragoş Cristea şi Andrei Apostol. La secţiunea de fotografie, printre invitaţii speciali îi amintim pe Thomas Leuthard (Elveţia) – unul dintre cei mai buni fotografi de „street” din lume, autor al unor cărţi de specialitate, Serge Romanov (Rusia) – fotograf Playboy, Marek Czarnecki (Polonia) – câştigător a numeroase premii internaţionale şi chiar a unui Master of Photography, obţinut în 2014 cu o imagine realizată în Vama Veche în cadrul VSLO 2013, Olav Urdahl (Norvegia) – editor principal al celui mai mare ziar de ştiri din Norvegia.

Secţiunea FILM înseamnă cursuri şi ateliere practice în domenii precum producţie video, regie, iluminare, sunet şi editare. Participanţii vor avea de făcut un documentar, fiind coordonaţi în permanenţă de o echipă de profesionişti din domeniu: Veaceslav Cebotari (Moldova), Roxana Ardelean, Iulian Ioniţă şi Florian Ardelean, Mihaela Buruiană şi Bogdan Petraşcu. La finalul festivalului, cel mai bun film documentar realizat de cursanţi va primi „Trofeul VSLO pentru film”.
Cursanţii înscrişi la festival sunt provocaţi să înveţe cât mai multe tehnici noi dar totodată şi să le experimenteze iar în final, cel mai bun fotograf şi cel mai bun film documentar vor primi Trofeul VSLO 2015.

Secţiunea PICTURĂ înseamnă în acest an la cursuri gratuite de desen în cărbune, creion şi tuş dar şi cursuri de pictură în goaşă şi în ulei. Cursurile teoretice şi practice sunt coordonate de Daniel Prapone, pictor român stabilit în Germania care are numeroase expoziţii internaţionale. La final festivalului va fi organizată o expoziţie cu cele mai bune picturi realizate de către participanţi.

„Vama sub lumini de Oscar”, susţinut de Nikon, Canon şi Olympus, cei mai mari producători de aparatură profesională foto- video

Cei mai mari producători din lume de aparatură profesională foto-video – Nikon, Canon şi Olympus – susţin în acest an „Vama sub lumini de Oscar”, festivalul fiind singurul din România în care toate cele trei mari companii sunt implicate împreună. Nikon, Canon şi Olympus demonstrează astfel că interesul comun al acestor trei mari producători este dezvoltarea artelor vizuale moderne din România şi profesionalizarea continuă a celor care sunt pasionaţi sau lucrează în acest domeniu. La „Vama sub lumini de Oscar” vor fi prezentate în acest an şi cele mai noi apariţii de aparatură folosită în domeniul foto-video ale celor trei mari branduri internaţionale Nikon, Canon şi Olympus.

„Vama sub lumini de Oscar” înseamnă şase ediţii în care iubitorii artelor vizuale moderne au fost provocaţi să înveţe şi să experimenteze cele mai noi, mai complexe şi mai profesioniste tehnici în domeniu. Începută în 2010, povestea festivalului este „scrisă” an de an în miile de imagini şi cadre realizate de către pasionaţii de fotografie şi film la Vama Veche. În prezent, festivalul „Vama sub lumini de Oscar” este cel mai mare festival de arte vizuale din România şi adună an de an sute de pasionaţi de arte vizuale atât din ţară cât şi din străinătate.

VSLO 2015 este organizat de New Ad Zone în colaborare cu Asociaţia Visual Art fiind susţinut de Nikon, Canon, Olympus, Jidvei, Ciuc, Dedolight, 4K Broadcast Solutions, Noumax, Umbra Studio, AME Design, Aztec Inflatables, Centru de Imagine, Wacom, 24Fun, B365.ro, Agerpres, Antena 1, Cluj Shorts, Directory Films, Ambasada Norvegiei, Ambasada Suediei, British Council şi locaţiile Frontiera, Papa La Şoni, Povestea Ceaunului, Acolo Bar (Vama Veche) şi La Copac (Bucureşti).

Mai multe detalii puteţi afla pe www.vslo.ro sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/VamaSubLuminiDeOscar

Iată cum au fost primele cinci ediţii de „Vama sub lumini de Oscar”:

Cookies