Valoarea RCA poate crește deoarece se relaxează condițiile pentru impunerea prețurilor

de:
26 aug. 2020
3 Afișari
Valoarea RCA poate crește deoarece se relaxează condițiile pentru impunerea prețurilor

Noile reguli vizate si cum este influentat un RCA ieftin?

Romasig atrage atentia asupra faptului ca Ministerul de Finante supune consultarii publice Proiectul OUG pentru a modifica si completa legea 132/2017 cu privire al asigurarile obligatorii de raspundere civila auto, RCA. Aceasta masura poate sa duca la cresterea considerabila a preturilor RCA, insa proiectul vizeaza masuri care sa nu determine intrarea Romaniei intr-un proces la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Cum va fi influentat astfel un RCA ieftin, depinde mult de toate aceste modificari.

Ce implica proiectul OUG pentru asigurare auto?

Proiectul OUG pentru asigurare auto are rolul de a modifica si completa legea 132/2017 si se refera la urmatoarele aspecte importante:

  • sunt propuse modificari in ceea ce priveste functionarea asiguratului supus unui risc ridicat – deoarece comisia UE considera ca in prezent, modul de functionare al asiguratorilor ingradeste libertatea de a pune un pret mai mare, prin impunerea de prime calculate si ofertate cu ajutorul BAAR si nu direct de catre asiguratori. Aceasta propunere de a modifica legea si de a aloca diferit asiguratul cu risc ridicat, pe baza politicilor si a procedurilor proprii, interne, care stabilesc conditiile in care se face asigurarea, reprezinta o oportunitate prin care Romania va evita un proces;

  • noile conditii implica faptul ca asiguratul cu risc ridicat va fi determinat pe baza unor criterii stabilite de toti membrii BAAR si pe baza unor reguli specifice de conduita care sunt aplicate tuturor membrilor, inclusiv in ceea ce priveste incheierea asigurarilor pentru asiguratii cu riscuri mari. Prin urmare, modul de calculare al unei asigurari auto se poate modifica in mod considerabil.

Alte modificari vizate de OUG

Una dintre principalele modificari se refera exclusiv la asiguratul cu risc ridicat. Acesta este definit in OUG drept o persoana pentru care, din cauza incadrarii intr-o clasa de risc, minim 3 asiguratori oferteaza primele mai mari decat un tarif de referinta. Modificarea pe care o propune OUG nu mai obliga asiguratorii sa faca o oferta de prima de asigurare in cazul asiguratilor care au riscul ridicat, ceea ce inseamna ca un numar mai mic de oferte poate sa determine preturi mult mai mari.

In plus, se propune si abrogarea tuturor prevederilor care au natura de a limita cheltuielile de vanzare si administrative ale politelor de asigurare ce pot sa fie incluse de asiguratori in calculul preturilor pentru prima. Pentru formarea preturilor RCA asiguratorii nu pot sa mai fie limitati, la fel ca in legea actuala, in ceea ce priveste cheltuielile de administrare, aceasta fiind o masura care poate genera unele costuri suplimentare pentru asigurare. In prezent, cheltuielile nu depasesc 25% din prima de asigurare.

Cookies