Persoanele care utilizeaza un calculator RCA pot avea surprize in viitorul nu foarte indepartat, deoarece urmeaza sa fie relaxate conditiile cu privire la stabilirea pretului asigurarilor.
Organele competente urmaresc sa relaxeze toate conditiile care determinau formarea pretului unei asigurari pentru raspundere civila obligatorie, ceea ce pentru posesorii de masini nu reprezinta deloc o veste buna.
Noile reguli vizate si cum este influentat un RCA ieftin?
Romasig atrage atentia asupra faptului ca Ministerul de Finante supune consultarii publice Proiectul OUG pentru a modifica si completa legea 132/2017 cu privire al asigurarile obligatorii de raspundere civila auto, RCA. Aceasta masura poate sa duca la cresterea considerabila a preturilor RCA, insa proiectul vizeaza masuri care sa nu determine intrarea Romaniei intr-un proces la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Cum va fi influentat astfel un RCA ieftin, depinde mult de toate aceste modificari.
Ce implica proiectul OUG pentru asigurare auto?
Proiectul OUG pentru asigurare auto are rolul de a modifica si completa legea 132/2017 si se refera la urmatoarele aspecte importante:
Alte modificari vizate de OUG
Una dintre principalele modificari se refera exclusiv la asiguratul cu risc ridicat. Acesta este definit in OUG drept o persoana pentru care, din cauza incadrarii intr-o clasa de risc, minim 3 asiguratori oferteaza primele mai mari decat un tarif de referinta. Modificarea pe care o propune OUG nu mai obliga asiguratorii sa faca o oferta de prima de asigurare in cazul asiguratilor care au riscul ridicat, ceea ce inseamna ca un numar mai mic de oferte poate sa determine preturi mult mai mari.
In plus, se propune si abrogarea tuturor prevederilor care au natura de a limita cheltuielile de vanzare si administrative ale politelor de asigurare ce pot sa fie incluse de asiguratori in calculul preturilor pentru prima. Pentru formarea preturilor RCA asiguratorii nu pot sa mai fie limitati, la fel ca in legea actuala, in ceea ce priveste cheltuielile de administrare, aceasta fiind o masura care poate genera unele costuri suplimentare pentru asigurare. In prezent, cheltuielile nu depasesc 25% din prima de asigurare.