Victor Ponta va candida la şefia Camerei Deputaţilor. Valeriu Zgonea, revocat din funcţie UPDATE

de:
13 iun. 2016
1 Afișari
Victor Ponta va candida la şefia Camerei Deputaţilor. Valeriu Zgonea, revocat din funcţie UPDATE

UPDATE 19.00  Liviu Dragnea, după anunţul lui Ponta:Dacă cineva şi-a anunţat candidatura avem două variante: ori ne aliniem toţi fericiţi în urma acestei dorinţe, ori discutăm în partid. Era bine să discutăm şi după aceea să iasă în presă aceste dorinţe şi aceste decizii.

În continuare cred că este nevoie de foarte mulţi dintre noi în campania electorală, în teritoriu, judeţe, comune ş oraşe. Nu aici. Eu nu aş putea să stau aici şi să dau cuvântul domnului Cernea sau nu ştiu cărui alt specialist în proceduri şi regulamente, în condiţiile în care lumea aşteaptă un guvern serios, stabil.

Există o supărare în partid că începând de luni, de după alegeri, când oamenii erau bucuroşi parcă ar fi vrut ca măcar două zile să se vorbească despre locale, nu despre cine va veni la Cameră şi moţiunea de cenzură. A fost o pretenţie a PSD-istului de rând. Am ajuns să vorbim de această funcţie ca şi cum ar fi fost cea de şef al Universului.

Din punctul meu de vedere are o importanţă aproape de 0, fiind ocupată de Valeriu Zgonea mie mi-ar fi ruşine să ocup această funcţie după Valeriu Zgonea”.

UPDATE 17.15 Biroul Permanent: Florin Iordache, preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor

UPDATE 17.00 PNL s-a pronunțat luni împotriva proiectului de hotărâre de vacantare a funcției de președinte al Camerei Deputaților, deținută de Valeriu Zgonea, pe motiv că nu s-a respectat regulamentul.

„Ni s-a prezentat un punct de vedere al Comisiei de statut, în virtutea acestui punct de vedere constatăm că domnul Zgonea este revocat din funcție ca urmare a unei sancțiuni care i se aplică pentru că nu ar mai fi membru al unui grup parlamentar. Față de această situație, țin să vă atrag atenția că o atare constatare revine Comisiei juridice de la Camera Deputaților să discute despre sancționarea domnului Zgonea și nu Comisiei de statut. Pe cale de consecință, a supune la vot vacantarea funcției ca sancțiune pentru domnul Zgonea este în mod evident neregulamentară. De aceea, vom vota împotriva acestui proiect de hotărâre”, a explicat, în plen, deputatul PNL Gabriel Andronache, citat de Agerpres.

UPDATE 16.25 Deputatul PSD Victor Ponta a declarat, luni, că îşi va depune candidatura la şefia Camerei Deputaţilor în şedinţa Comitetului Executiv al PSD de marţi, sperând şi în susţinerea liderului social-democraţilor, Liviu Dragnea.

„Am discutat cu domnul Dragnea astăzi despre șefia Camerei Deputaților. I-am spus că intenționez și mâine la CExN și miercuri la grup să-mi depun candidatura. Am discutat cu foarte mulți colegi care mi-au zis că e bine pentru PSD și pentru Parlament acest lucru și o să vedem ce se întâmplă la vot”, a spus luni Ponta, la Palatul Parlamentului.

El speră că la votul de marți din ședința conducerii PSD va fi susținut în primul rând de Liviu Dragnea.

Referitor la acest subiect, președintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat: ”Dacă s-a autopropus (n.r. Victor Ponta), nici nu trebuie să mai votăm”.

UPDATE 16.24 Valeriu Zgonea a pierdut luni functia de presedinte al Camerei Deputatilor in urma unei proceduri prin care plenul a „luat act” de faptul ca acesta nu mai are sprijin politic, dupa ce a fost exclus din PSD. Proiectul de hotarare in acest sens a primit 167 voturi „pentru” si 32 „impotriva”, scrie Hotnews.

Presedintele de sedinta nu a fost Valeriu Zgonea, ci Florin Iordache. Acesta a citit proiectul de hotarare prin care se ia act de vacantarea functiei, pe care apoi l-a supus la vot.

 „Se ia act de vacantarea de drept a postului de presedinte. se voteaza in plen. In Biroul Permanent (de dupa plen – n.r.) hotaram cine ii va lua locul pana la votarea unui nou presedinte. Nu trebuie sa existe cvorum de sedinta. Se ia act de vacantarea postului, se voteaza un proiect de hotarare. Este o vacantare de drept” a explicat secretarul Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu (PSD), dupa sedinta Biroului Permanent de luni.

Potrivit unor surse parlamentare, urmeaza ca interimatul la sefia Camerei Deputatilor sa fie asigurat de Florin Iordache (PSD), vicepresedinte al forului.

UPDATE16.00 Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că marți se va anunța decizia partidului referitoare la șefia Camerei Deputaților, în condițiile în care în cursul zilei de luni se va lua act în plenul acestui for legislativ de vacantarea postului.

„99,99%, astăzi, se va luat act de vacantarea postului de președinte al Camerei Deputaților. Mâine o să luăm decizia pe care o să o anunțăm, în Comitetul Executiv sau în Biroul Permanent”, a răspuns Dragnea unei întrebări pe această temă.

El a precizat că nu este interesat de această funcție, ci de cea de președinte al PSD și speră ca, împreună colegii, să câștige alegerile parlamentare.

Nu-mi doresc asta, pentru mine îmi doresc în continuare funcția de președinte al PSD și funcția de câștigător, împreună cu colegii mei, a alegerilor parlamentare. Astea sunt cele mai importante funcții. Și, de fapt, funcția principală pe care o va avea fiecare membru de partid în frunte cu mine va fi aceea de soldat în tranșeele politicii până la alegerile parlamentare. Răspunsul este nu”, a afirmat Dragnea.

Întrebat dacă Victor Ponta ar putea să fie președintele Camerei Deputaților, Dragnea a spus că acesta îndeplinește condițiile „pentru toate funcțiile”.

Eu v-am spus că pentru fiecare dintre noi este important să fie acolo unde aduce un plus pentru alegerile parlamentare. Victor Ponta îndeplinește condițiile pentru toate funcțiile. Sigur că asta este întrebarea mondială, cred că și în America se oprește campania până când decidem noi cine va fi înlocuitorul marelui Zgonea. După părerea mea, cred că oamenii nu mai mănâncă până miercuri, până când văd cine va veni la președinția Camerei. Cred că s-a vorbit mult prea mult despre asta”, a comentat Dragnea.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Valeriu Zgonea urma să piardă luni funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Plenul va lua act în şedinţa de luni după-amiază de vacantarea funcţiei de preşedinte al acestui for, a anunţat Marcel Ciolacu, secretar al Camerei Deputaţilor din partea PSD după şedinţa Biroului Permanent.

Plenul Camerei Deputaților va lua act, luni, de încetarea de drept a mandatului lui Valeriu Zgonea ca președinte al forului, a precizat secretarul Camerei, Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, solicitarea de încetare de drept a venit din partea grupului parlamentar al PSD, ea fiind discutată și în Biroul permanent.

Conform news.ro, Ciolacu a avut dificultăţi în a explica procedura de urmat în cazul vacantării postului de preşedinte al Camerei în cazul lui Valeriu Zgonea, afirmând iniţial că se va lua act în plen de această decizie, prin vot, apoi precizând că nu este necesar niciun vot, pentru ca în final să admită că hotărârile Camerei se supun unui vot al plenului.

Vacantarea postului lui Valeriu Zgonea trebuie făcută printr-un proiect de hotărâre, la fel ca în cazul deputaţilor care, din diverse motive, îşi pierd mandatul.

„Există o solicitare din partea grupului parlamentar PSD privind prima şedinţă de plen, Camera Deputaţilor să constate încetarea de drept a calităţii de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi membru al Biroului Permanent al lui Valeriu Zgonea. Acum se merge în plen şi o să se dea vot”, a spus secretarul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu referindu-se la proiectul de hotărâre prin care Zgonea îşi pierde funcţia de preşedinte

Întrebat de jurnalişti dacă plenul Camerei ia act direct de vacantare sau trebuie un vot expres, Ciolacu a spus că nu trebuie votat nimic, iar plenul Camerei Deputaţilor nici nu trebuie să aibă cvorum. Ciolacu şi-a nuanţat apoi iar poziţia faţă de vot.

„Nu trebuie să fie cvorum de şedinţă. Este vot, se ia act de vacantarea postului. Se citeşte. (…) Se ia act de vacantare. Nu se votează nimic”, a spus el, spre nedumerirea jurnaliştilor.

La insistenţele presei, care a precizat că orice proiect de hotărâre a Camerei se votează, Marcel Ciolacu a admis: „Se va vota proiectul de vacantare. Acum, imediat”.

Biroul Permanent a aprobat, luni, ca plenului Camerei Deputaţilor să-i fie adus la cunoştinţă faptul că lui Valeriu Zgonea i s-a retras sprijinul politic pentru funcţia de preşedinte al Camerei, funcţia devenind astfel vacantă.

Pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor s-a aflat şi punctul de vedere al Comisiei pentru Statut, potrivit căruia funcţia de preşedinte al forului este pierdută automat în momentul pierderii susţinerii politice, aşa cum s-a întâmplat cu Valeriu Zgonea, după excluderea din PSD.

PSD a încercat prin două metode să vacanteze postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor: printr-o modificare a Regulamentului forului, prin care grupul care l-a susţinut pe şeful Camerei poate solicita revocarea din funcţie – faţă de prevederea actuală, potrivit căreia doar grupul din care face preşedintele parte poate face acest demers, în condiţiile în care Zgonea este acum parlamentar independent şi nu face parte din niciun grup -, precum şi printr-o interpretare a Statutului, care prevede că orice funcţie devine vacantă în momentul pierderii sprijinului politic, inclusiv cea de preşedinte al forului, şi nu doar cea de şef de comisie de specialitate sau a restului funcţiilor de conducere din Biroul Permanent al Camera Deputaţilor.

În privinţa celei de-a doua căi folosite de social-democraţi, Comisia pentru statut a decis că orice funcţie va fi pierdută automat prin pierderea sprijinului politic, ceea ce s-ar aplica şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care până acum aceste prevederi nu erau aplicate primei funcţii din for. Săptămâna trecută, conducerea Parlamentului a discutat acest punct de vedere, hotărând să îl transmisă către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

Cookies