Valeriu Gheorghiță, despre varianta Delta: O persoană infectată poate genera 6, 7 cazuri secundare

08 iul. 2021
101 Afișari
Valeriu Gheorghiță, despre varianta Delta: O persoană infectată poate genera 6, 7 cazuri secundare

Încă doi români infectați cu varianta Delta a coronavirusului au decedat. Este vorba despre doi bărbați din Bacău, de 35 și 62 de ani care fuseseră în Finlanda și care nu erau vaccinați anti-COVID. În județul Bacău există un focar cu 6 cazuri, în cadrul unei familii. Până acum, 57 de cazuri cu tulpina Delta au fost confirmate în România, în 9 județe, iar cele mai multe sunt în București, Ilfov și Argeș. Valeriu Gheorghiță spune de ce este periculoasă varianta Delta și ce eficiență au vaccinurile împotriva acestei tulpini.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului, Valeriu Gheorghiță, a declarat pentru Digi24 că rata de acoperire vaccinală din populația eligibilă din România este acum de aproximativ 28%, iar prin „populație eligibilă” se referă la persoanele care au vârste peste 12 ani.

Valeriu Gheorghiță, despre varianta Delta

Doar după o primă doză de vaccin, transmiterea virusului se reduce de la 30% la 50%. Mai exact: dacă o persoană se infectează cu COVID-19, dar este vaccinată cu prima doză, riscul de transmitere al bolii este cu 50% mai scăzut.

Recomandăm și: Varianta Delta va crește cererea pentru vaccinarea anti-COVID. Numărul infectărilor va fi mai mare, spune Valeriu Gheorghiță

Dacă numărul persoanelor vaccinate nu o să crească, o să fie dificil de evitat o creștere a numărului de cazuri în viitor.

„Vaccinându-ne, suntem în siguranță și în fața acestei variante Delta”, a declarat Valeriu Gheorghiță pentru sursa citată.

Valeriu Gheorghiță a spus că eficiența unui vaccin este evaluată în funcție de 5 parametri:

  • Rata de scădere a infecției asimptomatice,
  • Rata de transmitere,
  • Cât de mult influențează vaccinarea transmiterea infecției de la o persoană la alta,
  • Boala simptomatică,
  • Internarea și decesele.

Delta este cea mai adaptată variantă de COVID-19 și este de două ori mai contagioasă în comparație cu tulpina inițială.

O persoană infectată cu varianta Delta poate genera 6, 7 cazuri secundare

O persoană infectată cu varianta Delta poate genera 6, 7 cazuri secundare. Rata de atac este foarte mare în rândul populației, mai ales pentru populația care nu este imunizată.

Varianta Delta nu ține cont de anticorpii dobândiți prin trecerea prin boală. O persoană care are anticorpi dobândiți din infectarea cu altă variantă de COVID-19, dar care s-a infectat cu varianta Delta, are risc de 50% să se reinfecteze cu această tulpină. Vorbim de reinfectare dacă persoana respectivă nu este vaccinată.

Cele 4 vaccinuri aprobate în Europa sunt eficiente împotriva variantei Delta

O persoană vaccinată care s-a infectat cu varianta Delta are un risc de 20 de ori mai mic să ajungă în spital. Eficiența vaccinului ARN Mesager este de peste 96% în cazul persoanelor care au schema de vaccinare completă.

Vaccinul bazat pe vector viral, AstraZeneca, previne internarea în spitale a populației cu 92%. O singură doză de vaccin oferă protecție de 33% pentru ambele scheme de vaccin.

„Adică, indiferent că e vaccin cu vector viral, sau pe bază de ARN mesager. Deci doar 3 pacienți din 10 sunt protejați astfel încât să nu ajungă la spital”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a subliniat că toate cele 4 vaccinuri aprobate în Europa sunt eficiente în fața variantei Delta, în momentul în care se analizează prevenirea spitalizărilor și prevenirea deceselor.

Pentru moment, în România, este dominantă varianta Alpha a coronavirusului, cea britanică.

Cookies