Valeriu Gheorghiţă, despre problemele cu inima cauzate de vaccinurile ARN, cum sunt Pfizer și Moderna

11 iul. 2021
278 Afișari
Valeriu Gheorghiţă, despre problemele cu inima cauzate de vaccinurile ARN, cum sunt Pfizer și Moderna
sursa foto: idevice.ro

Doctorul Valeriu Gheorghiţă a explicat zilele acestea care-i treaba cu problemele cardiace care ar fi considerate mai noi reacții secundare la vaccinurile pe bază de ARN mesager, cum sunt Pfizer şi Moderna.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că vaccinurile pe bază de ARN mesager pot provoca o serie de probleme cardiace. Cu toate că ele nu sunt mortale, pot crea probleme anumitor persoane vaccinate. Totuși, se pare că riscurile pentru astfel de cazuri sunt mici și nu se compară cu avantajele imunizării.

Valeriu Gheorghiţă, explicații privind descoperirile OMS în privința vaccinurilor ARN

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că există o serie de avertismente cu privire la un risc de inflamație cardiacă, numită în termeni medicali miocardită sau pericardită, totuși acestea sunt mai frecvente doar la persoanele sub 30 de ani și mai ales la bărbați. În același timp, ele ar apărea mai des la a doua doză de vaccin decât la prima.

Frecvenţa estimată la persoanele sub vârsta de 30 de ani sunt de circa două cazuri la 50.000 de persoane. Practic, vorbim de 40 de cazuri raportate, cel puţin în Statele Unite, la aproximativ 1 milion de persoane vaccinate cu cea de-a doua zonă.

Două cazuri de miocradită, descoperite în România

Gheorghiță a mai spus că până acum există doar două cazuri de miocardită descoperite în România, la doi adolescenți de 17 ani, unul din Buzău și altul din București, însă aceștia s-au vindecat și sunt în afara oricărui pericol.

Practic, după 3-4 zile persoanele respective au fost externate cu stare bună. Desigur că este un aspect care este intens monitorizat, foarte atent analizat de către experţii internaţionali, foarte probabil că se va şi recomanda de a se trece acest tip de reacţie adversă în rezumatul caracteristilor produsului în prospect, cu această frecvenţă foarte rară şi desigur că au fost făcute evaluări ale riscului vis-a-vis de beneficiile pe care le obţinem prin vaccinare.

De asemenea, în prezent, datele arată că balanța se înclină spre favoarea beneficiilor pozitive ale vaccinurilor, în comparație cu reacțiile negative și problemele care ar putea să apară.

Practic, la un milion de doze administrate se previn peste 5.700 de cazuri de COVID-19, peste 200 de internări, peste 70 de internări în secţia de Terapie Intensivă şi două decese, mai spune Valeriu Gheorghiță.

Cookies