Valeriu Gheorghiță, declarații despre varianta tulpinii din India depistată în România. Mesajul este să ne vaccinăm

29 apr. 2021
104 Afișari
Valeriu Gheorghiță, declarații despre varianta tulpinii din India depistată în România. Mesajul este să ne vaccinăm

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat joi că nu sunt motive de îngrijorare în legătură cu o nouă variantă de tulpină din India descoperită în România. Deși poate reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor rezultați prin vaccinare, această mutație nu reduce eficiența vaccinurilor, potrivit Digi24.

Valeriu Gheorghiță, declarații despre varianta tulpinii din India depistată în România

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că oamenii trebuie să continue să se vaccineze, pentru că aceasta este calea prin care se poate reduce riscul de a apărea noi mutații ale virusului.

„Tulpina indiană este definită prin prezența a două mutații care se asociază cu reducerea activității neutralizante a anticorpilor, dar nu e un impas semnificativ care să reducă eficiența vaccinurilor. Mesajul e să ne vaccinăm ca să reducem riscul să se cumuleze noi mutații.

Nu e neapărat mai contagioasă, această mutație identificată pe această tulpină reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor. Comparativ cu cea sud-africană, nu e mai rezistentă față de vaccinurile actuale.

Vaccinurile își mențin eficiența față de complicațiile bolii, riscul de spitalizare. Nu avem motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleași măsuri de prevenție valabile”, a spus Valeriu Gheorghiță.

O variantă a tulpinii din India, descoperită în România

O variantă a tulpinii indiene de COVID-19, alta decât cea care ar fi dus la criza din India, a fost descoperită în România. Cinci persoane sosite din India au fost depistate pozitiv. Este vorba despre cinci muncitori din India care lucrează în construcții, în Colonia Bod, județul Brașov.

Directorul DSP Brașov a declarat că laboratorul care a depistat tulpina indiană a solicitat, la rândul său, alte teste, pentru o nouă confirmare, pentru a se stabili 100% existența acestei variante a SARS-CoV-2.

„Au venit pe 13 în România, nu au prezentat simptome. Unul a vrut să se întoarcă în țară și s-a făcut testul. S-a identificat virusul prezent. A fost solicitată secvențierea la un laborator din Sfântul Gheorghe. A fost înștiințat și INSP. Toate contactele au fost testate și izolate. Din cele 8 persoane, 5 sunt pozitive și sunt izolați în locuințe individuale pentru a nu exista risc de transmitere. Au avut lucrări care nu au implicat interacțiunea cu alte persoane”, a declarat Andreea Neculau, director DSP Brașov, pentru Digi24.

Cookies