Valeriu Gheorghiță a oferit noi detalii despre etapa a III-a a campaniei de vaccinare anti-COVID. Ce se întâmplă cu centrele de vaccinare după 15 martie

02 mart. 2021
97 Afișari
Valeriu Gheorghiță a oferit noi detalii despre etapa a III-a a campaniei de vaccinare anti-COVID. Ce se întâmplă cu centrele de vaccinare după 15 martie

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a susținut marți, la ora 14:00 o conferință de presă la Palatul Victoria. El a vorbit despre activitatea de vaccinare împotriva coronavirusului.

De asemenea, la conferința de presă de la Palatul Victoria au participat și Andrei Bacu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.

Ce se întâmplă cu centrele de vaccinare după 15 martie

Din data de 15 martie o listă de așteptare va fi disponibilă pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19. Modalitatea de înscriere a persoanelor rămâne similară cu programarea care s-a derulat până la acest moment, fiecare persoană în momentul în care își face un cont va alege opțiunea de a se programa prin alegerea unui centru de vaccinare.

Fiecare centru de vaccinare va avea o listă de așteptare, persoana respectivă, selectează categoria din care face parte și va trece în această listă de așteptare. Din momentul în care vor fi locuri disponibile în acel centru de vaccinare, persoana respectivă va fi notificată prin SMS și respectiv mail și va avea la dispoziție acel loc liber pentru 24 de ore, timp în care va confirma programarea.

Practic după primirea notificării doar se salvează și se confirmă că dorește programare. Trebuie să înțelegem că după data de 15 martie centrele de vaccinare vor putea fi vizualizate doar din lista de de așteptare. Ele vor ajunge la interfața persoanelor care sunt listate și nu mai sunt vizibile pentru celelalte persoane care intră și vor dori să găsească un loc liber. Platforma este de așa natură, încât va notifica în primul rândul persoanele care sunt în lista de așteptare, drept pentru care ne așteptăm ca aceste locuri să fie ocupate în mod deosebit din lista de așteptare. După data de 15 martie noi ne dorim și vom încuraja evident programarea prin această listă de așteptare.

Etapa a III-a de vaccinare anti-COVID

În etapa a III-a de vaccinare au prioritate, înaintea populației adulte, persoane care își desfășoară activitatea în cadrul unor unități, operatori economici cu risc ridicat de infectare al personalului propriu din domenii precum industria extractivă și prelucrătoare, hoteluri și restaurante, lucrătorii din domeniul de întreținere corporală, coafură și alte, activități de înfrumusețare, persoane care asigură infrastructura de comunicații, bibliotecari sau deținuți.

Valeriu Gheorghiță a declarat că imunizarea efectivă a populației generale va începe după jumătatea lunii aprilie. Până atunci, aceste persoane se vor putea înscrie pe listele de așteptare, care vor fi prioritizate pentru persoanele vulnerabile.

Până la data de 1 martie au fost vaccinate în total 946.781 de persoane, dintre care 618.241 cu două doze. Până acum România a primit 2,3 milioane de doze de vaccin. Din acestea au fost risipite 3.320 de doze. La data de 1 martie sunt deschise în total 435 de centre de vaccinare.

Cookies