Valeriu Gheorghiță: 90% dintre infectările COVID testate genetic în ultima săptămână au fost infectări cu varianta Delta

05 aug. 2021
207 afișări
Valeriu Gheorghiță: 90% dintre infectările COVID testate genetic în ultima săptămână au fost infectări cu varianta Delta
Valeriu Gheorghiță: 90% dintre infectările COVID testate genetic în ultima săptămână au fost infectări cu varianta Delta. Sursa foto: iDevice

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat în cursul zilei de miercuri faptul că peste 89% dintre secvențierile cazurilor pozitive depistate săptămâna trecută sunt infectări cu varianta Delta, fapt îngrijorător pentru perioada următoare. De asemenea, acesta a subliniat faptul că susține revenirea elevilor în bănci din toamnă.

Previziuni sumbre din partea lui Valeriu Gheorghiță. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID 19 a precizat faptul că numărul de cazuri noi crește de la o zi la alta, fapt care este mult mai grav din cauza răspândirii variantei Delta, responsabilă la nivel global pentru creșterea alarmantă a numărului de cazuri, potrivit Digi24.

„Din păcate vedem o creștere a numărului de cazuri în aceste săptămâni și situația care se prefigurează pentru următoarea perioadă nu este una bună, mai ales că varianta Delta are tendința de a deveni dominantă pe teritoriul României. Practic, în săptămâna 30 (26 iulie – 1 august, n.r.), din numărul total al testelor de secvențiere efectuate, peste 89% au ieșit pozitive pentru varianta Delta.

Or, când vorbim de o pondere atât de mare a cazurilor generată de varianta Delta, acest lucru este – aș putea spune – cât se poate de important și cred că trebuie să ținem cont în primul rând de datele științifice”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

O imunitate colectivă de 45-50% nu este suficientă pentru a reduce semnificativ consecințele unui nou val, spune Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul CNCAV a subliniat că este necesară vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane, deoarece imunitatea actuală, atât prin boală cât și prin vaccinare, este de circa 45-50%. Astfel, această rată de imunizare colectivă nu va fi suficientă pentru reducerea răspândirii variantei Delta.

„Dacă ritmul de vaccinare și intenția de vaccinare a oamenilor nu se schimbă, sigur că vom deconta până la urmă cu toții această rată destul de redusă de acoperire vacinală. Pentru că indiferent dacă vorbim de o imunitate colectivă de 45-50% prin boală și prin vaccinare, ea nu este suficientă să reducă semnificativ consecințele îmbolnăvirilor cu varianta Delta”, a avertizat Gheorghiță.

Mai mult, acesta e de părere că nu se ia în calcul vaccinarea obligatorie a populației, deși nu vede îmbunătățirea situației la nivel național, răspândirea variantei Delta și numărul de infectări sunt două argumente esențiale în cazul României.

„Este cât se poate de clar că avem o creștere a numărului de cazuri și nu avem niciun motiv să credem că în perioadă următoare lucrurile se vor liniști”.

„Nu s-a discutat acest lucru. (…) Fiecare țară este suverană când face propria politică de vaccinare, dar în România (…) nueste cazul de a se discuta a acest moment de vaccinarea obligatorie”.

Nu în ultimul rând, Gheorghiță s-a declarat un susținător al școlii față în față, motiv pentru care le recomandă adulților să se vaccineze, mai ales dacă stau mult în preajma celor mici. Astfel, vaccinarea adulților ar proteja, implicit, și starea de săbătate a ciouukie

Cookies