Valeriu Gheorghiță: 142.000 de copii și adolescenți cu vârste între 12 și 19 ani s-au vaccinat anti COVID-19

25 iun. 2021
52 Afișari
Valeriu Gheorghiță: 142.000 de copii și adolescenți cu vârste între 12 și 19 ani s-au vaccinat anti COVID-19

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat vineri seară că nu mai puțin de 142.000 de copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, s-au vaccinat. În rândul acestora s-au înregistrat și două cazuri de miocardită, la doi tineri de 17 ani, care au avut o evoluție foarte bună.

Valeriu Gheorghiță a vorbit vineri seară la Digi24 despre evoluția campaniei de vaccinare în rândul copiilor și al adolescenților. Astfel, potrivit acestuia, este vorba de 142.000 de persoane cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani care s-au vaccinat împotriva COVID 19. Șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a precizat și faptul că au fost înregistrate două cazuri de miocardită, la două persoane de 17 ani.

„În calitate de parinți, pentru noi luam o decizie, însă când ne gândim la copilul nostru, ne gândim evident cu o mult mai mare precauție. Avem la acest moment toate datele care să susțină că vaccinarea minorilor cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani, este benefică indubitabil și în momentul de față în Israel se recomandă cu fermitate vaccinarea minorilor, pentru că s-a observat apariția de focare la copii în cel puțin doua școli, care au generat peste 40 de cazuri”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: La un milion de persoane vaccinate din grupa de vârstă 12-15 ani putem evita 5.700 de cazuri noi

Deși este prezent riscul miocarditei, coordonatorul campaniei de vaccinare încurajează părinții și copiii acestora în sensul vaccinării. Mai mult, acesta a precizat că se poate evita astfel creșterea numărului de cazuri în toamnă, când copiii revin în bănci.

„În momentul de faţă există acest semnal al miocarditei – inflamaţia mușchiului cardiac”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Medicul militar a subliniat faptul că și în Statele Unite ale Americii s-au înregistrat cazuri de miocardită în rândul persoanelor vaccinate – 300 de cazuri din 7 milioane de persoane imunizate.

Practic, s-a observat că, la un milion de persoane vaccinate din grupa de vârstă 12 – 15 ani, putem evita 5.700 de cazuri noi de îmbolnăviri şi aceste cazuri în perioada următoare s-ar putea să fie generate de tulpină Delta, ele vor genera cazuri secundare foarte multe, când copiii merg la şcoală în colectivitate”, a subliniat Gheorghiţă.

Miocardita poate apărea și la persoane infectate cu COVID 19, spune Valeriu Gheorghiță

Medicul militar a discutat și pe tema efectelor secundare înregistrate în rândul copiilor și adolescenților, și a precizat că miocardita se poate întâlni și în rândul persoanelor care suferă infecții virale sau sunt infectate cu SARS-CoV-2.

„Sunt 142.000 de persoane vaccinate cu cel puţin o doză, persoane între 12 şi 19 ani inclusiv. Nu au fost multe raportări, majoritatea sunt dureri la locul de administrare, dureri musculare, dureri de cap, dureri musculare, dureri de cap, frebră, frison. Au fost două cazuri de miocardită la tineri de 17 ani care au avut o evoluţie foarte bună”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiţă a precizat că miocardită este o inflamaţie a muşchiului cardiac care se manifestă prin durere în piept şi uneori poate să fie prezent stare de oboseală, frison, febră, dureri musculare.

„În mod obişnuit avem miocardite, în populaţia generală avem o prevalenţă mare – număr crescut de cazuri la persoanele sub 30 de ani, în general de sex masculin. Ele sunt date de infecţii virale.

Infecţia cu SARS-COV 2 poate să dea miocardite la tineri”, a explicat medicul militar.

Cookies