Valea Saulei a fost cândva un mic afluent al Colentinei, transformată, între timp, într-o rețea de bazine folosite pentru pescuit și irigații, alături de salva de lacuri de pe Colentina. Bazinele sunt acum abandonate, iar Asociația Parcul Natural Văcărești vrea să accesibilizeze, securizeze și să instaureze un regim de protecție naturală pentru acest mic paradis urban.
Asociația Parcul Natural Văcărești explică, pe pagina de Facebook, ce era Valea Saulei în urmă cu mulți ani și ce reprezintă acum pentru București.
Valea Saulei era un mic afluent al Colentinei, pe vremuri. Izvora de undeva din Pădurea Băneasa și se vărsa în Colentina, cam pe la Lacul Plumbuita. Între timp, zona a fost sistematizată, o dată cu întreaga salbă de lacuri de pe Colentina (1933 – 1970) și Valea Saulei a devenit o rețea de bazine folosite pentru pescuit și irigație.
Acum, bazinele sunt abandonate. Peisajele au devenit sălbatice, vibrează în sunetele păsărelelor, broaștelor și al insectelor. Se aud doar autoturismele care intră sau ies de pe A3.
Această zonă s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Au apărut multe blocuri, mult beton, parcări, iar infrastructura s-a extins rapid, motiv pentru care peisajele de altă dată au dispărut.
De jur împrejur apar blocuri. Zonele betonate, parcări, infrastructuri, se extind încet dar sigur, înghițind în calea lor peisajele de odinioară. O locuire de calitate are nevoie de spații verzi de calitate, astfel încât cetățenii să aibă acces la parcuri și zone verzi cât mai diverse.
Asociația Parcul Natural Văcărești a transmis că Valea Saulei se va transforma ușor-ușor într-un spațiu dedicat conservării și educației.
În acest ansamblu din nord-estul Capitalei, Valea Saulei va deveni un spațiu dedicat conservării și educației.
Reprezentanții lucrează pentru accesibilizarea, securizarea și instaurarea unui regim de protecție naturală pentru Valea Salulei și pentru alte zone naturale ale Capitalei, modelul de bune practici fiind Parcul Natural Văcărești.
Râul Colentina străbate Bucureștiul pe o suprafață de vreo 40 de kilometri. Acesta vine de pe dealurile Târgoviștei și se varsă, la urmă, în Dâmbovița, pe la Cernica.
În nord, Colentina formează o splendidă salbă de lacuri, printre care se numără și Fundeni.
Asociația Parcul Natural Văcărești amintea, în septembrie 2023, că flora și fauna din această zonă sunt impresionante:
Colentina este un fel de râu uitat al Bucureștiului. Deși formează o salbă impresionată de lacuri în nordul Capitalei, pe malul celor mai multe se ajunge cu greu, făcând slalom printre garduri (multe ridicate ilegal, chiar pe malul apei) sau printre mormanele de gunoaie care s-au strâns în decenii de nepăsare. Fauna și flora zonei sunt similare Parcului Natural Văcărești.
În plus, Colentina se varsă în Dâmbovița, râu care trece la mică distanță de Văcărești. Este foarte important ca acestea să fie bine gestionate pentru a asigura supraviețuirea speciilor, dar și accesul bucureștenilor la natură. Din toată salba Colentinei, considerăm că Valea Saulei, Pajiștea Petricani și malurile Colentinei de la Dobroiești trebuie protejate cu prioritate.
Te-ar mai putea interesa și: