Val de restricții pentru valul 5: Măștile textile se interzic, devin obligatorii măștile FPP2 și cele medicale, inclusiv pe stradă. Ce a mai decis CNSU

05 ian. 2022
1490 afișări
Val de restricții pentru valul 5: Măștile textile se interzic, devin obligatorii măștile FPP2 și cele medicale, inclusiv pe stradă. Ce a mai decis CNSU
Val de restricții pentru valul 5: Măștile textile se interzic, devin obligatorii măștile FPP2 și cele medicale, inclusiv pe stradă. Ce a mai decis CNSU

Comitetul Național pentru Situații de urgență a decis, în această dimineață, un set de noi restricții. Argumentul: măsurile sunt luate pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. Una dintre cele mai importante se referă la măști. Astfel, în spațiile publice, pot fi purtate doar măști chirurgicale și măști FFP2, în vreme ce măștile textile nu vor mai fi permise.

Potrivit hotărârii CNSU – mai exact, Anexa la HCNSU nr. 1 din 05.01.2022 –  devine obligatorie, în spațiile publice închise și deschise, masca de protecție de tip medical sau masca FFP2, care va fi folosită astfel încât să acopere gura și nasul.

Măsurile care impun purtarea măsștii în toate spațiile publice, inclusiv în cele deschise, sunt reglementate de două articole ale hotărâirii CNSU – articolele 5 și 6. Iată-le, exact așa cum le-a comunicat CNSU:

Masca FPP2/chirurgicală obligatorie și pe stradă – pct. 5 și 6

 • Punctul 5 Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
 • Punctul 6. Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane:
  • a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • b) persoanele care sunt singure în birou;
  • c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
  • f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Testarea săptămânală a angajaților

CNSU mai propune  să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze:

 • testarea săptămânală a tuturor angajaților,
 • desfășurarea activității în schimburi sau ture, cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.

Noi restricții pentru restaurante + telemuncă

CNSU mai propune Guvernului o serie de noi vor exista noi limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole și evenimente sportive, în funcție de incidența din fiecare localitate în parte. Magazinele și restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00.

Se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.” (Hotărâre CNSU)

 • La o incidență sub 1 la mie, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.

De asemenea, CNSU mai propune menținerea obligației de organizare a programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, iar acolo unde specificul activității nu permite telemuncă sau muncă la domiciliu, programul de lucru să fie organizat și să se desfășoare cu program decalat cu începere de la orele 07.30 a.m., respectiv 10.00 a.m. sau în schimburi.

De asemenea, concertele și festivalurile în aer liber se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.

Pentru a deveni măsuri proriu-zise, propunerile CNSU trebuie să fie aprobate de Guvern.

 

Cookies