Val de praf saharian peste România. Normal că ajunge și la București, așa că mai așteptați puțin până să spălați mașinile

29 mart. 2022
7483 Afișari
Val de praf saharian peste România. Normal că ajunge și la București, așa că mai așteptați puțin până să spălați mașinile
Val de praf saharian peste România. Normal că ajunge și la București, așa că mai așteptați puțin până să spălați mașinile. Sursa foto: Pexels

Un val de praf saharian va intra în România începând de marți seară. Praful roșiatic ajunge și la București, așa că ar fi bine să așteptați puțin până să vă spălați mașinile.

Val de praf saharian peste România

Într-o cantitate mică, praful saharian va fi resimțit marți noapte spre miercuri (29.03/30.03), mai ales în partea de vest și nord a României.

Concentrații ridicate ale prafului saharian se vor înregistra joi noapte și vineri seară, mai ales în jumătatea sudică a țării. Sunt șanse ca ploile din aceste zile să aibă o culoare roșiatică, transmite meteoradar.ro.

Vânturile fierbinți din Africa aduc de mai multe ori pe an o cantitate mare de nisip din Sahara până în Europa. Praful fin saharian face ca soarele să prindă o nuanță lăptoasă. Din când în când, cerul prinde o culoare de un roșu strălucitor. În momentul în care plouă, praful cade într-o așa-numită „ploaie sângerie” și lasă pete ruginii/gălbui pe suprafețe.

Praful adus din Sahara este format din particule minerale extrem de mici. Acestea sunt atât de fine, încât  vânturile le învârt cu repeziciune și le transportă în troposfera medie și superioară. Astfel, ele se pot ridica până la o înălțime cuprinsă între 5 și 10 kilometri în atmosferă.

Normal că ajunge și la București, așa că mai așteptați puțin până să spălați mașinile

Concentrația de praf saharian estimată pentru data de 31 martie 2022 - joi. Sursa foto: meteoradar.ro
Concentrația de praf saharian estimată pentru data de 31 martie 2022 – joi. Sursa foto: meteoradar.ro

„Dacă în aer există mult praf saharian, este indicat să așteptați înainte de a vă spăla mașina sau de a curăța geamurile. Adesea pot exista așa-numitele ploi sângerii”, potrivit sursei citate.

Denumirea de „ploaie sângerie” sună ciudat, dar nu este de speriat. Aceasta se referă la culoarea roșu-maro a apei de ploaie care se amestecă cu praful din Sahara. În momentul în care ploaia spală praful din aer, pe suprafețele netede se formează pete maro-gălbui de granule fine de nisip.

Poluarea cu particulele fine poate fi foarte mare, în funcție de puterea pe care o are fluxul de praf saharian. În momentul în care este depășit pragul de 100 de micrograme pe metru cub, praful saharian poate să irite căile respiratorii, iar simptomele alergice se pot agrava.

Cookies