Vai, ce rușine! 😜 Apartamentele la București sunt mult mai ieftine decât la Cluj-Napoca sau Brașov. Așteptăm glume noi cu garsoniere de 2 mp care costă cât un vapor

02 iul. 2024
1284 afișări
Vai, ce rușine! 😜 Apartamentele la București sunt mult mai ieftine decât la Cluj-Napoca sau Brașov. Așteptăm glume noi cu garsoniere de 2 mp care costă cât un vapor
Vai, ce rușine! Apartamentele la București sunt mult mai ieftine decât la Clluj-Napoca sau Brașov. Așteptăm glume noi cu garsoniere de 2 mp care costă cât un vapor | Sursă foto: INQUAM Photos /Octav Ganea

Dacă vrei să fii proprietar în București, trebuie să fii pregătit (financiar, dar și psihic) cu aproximativ 1.850 de euro pe metru pătrat (mp). Aceasta este media de preț înregistrată în luna iunie a acestui an, potrivit celor mai recente date transmise de platforma de imobiliare Storia.

Surprinzător sau nu, să cumperi un apartament într-un bloc vechi costă mai mult decât unul dintr-o clădire nou-construită. Metrul pătrat la apartamentele noi a ajuns la 1.810 euro, în creștere cu 21% față de luna iunie a anului trecut.

Asta în timp ce prețul pentru apartamentele din imobile vechi a crescut cu 17% și a ajuns la 1.888 euro pe metru pătrat.

apartamente București
Preț mp apartamente noi vs apartamente vechi în București | Sursa: Storia

Uluitor, dar devine din ce în ce mai ieftin să cumpărăm un apartament în Capitală decât în Cluj-Napoca. Acolo, prețul mediul pe metru pătrat este de … (🥁🥁🥁🥁)  2.732 de euro, cu aproape o mie de euro mai mult decât în București. Și aici există diferențe între locuințele din blocuri vechi și cele din blocuri noi. 2751 euro/metru pătrat pentru apartamentele noi, în comparație cu cele vechi, pentru care a existat un preț mediu de cerere de 2708 euro/mpp

apartamente Cluj
Preț apartamente vechi vs apartamente noi în Clij-Napoca | Sursa: Storia

Nici proprietarii din Brașov nu se lasă mai prejos și cer un preț mediu de vânzare de 1.980 de euro metru pătrat. Chiar dacă apartamentele noi nu s-au scumpit cu mult față de anul trecut (o creștere de 5% față de iunie 2023), metrul pătrat costă, în medie, 2.044 euro. Cele vechi s-au scumpit cu 22% în decurs de un an și au ajuns la 1.931 euro pe metru pătrat.

apartamente Brașov
Prețuri apartamente Brașov | Sursa: Storia

Cum stă situația în alte mari orașe din țară

Apartamentele din Constanța costă aproape la fel cât cele din București. Pentru un metru pătrat, un cumpărător trebuie să plătească aproximativ 1.750 euro, iar diferențele între apartamentele noi și vechi nu sunt foarte mari (aproximativ 50 de euro/mp).

apartamente Constanța
Piața imobiliară la Constanța | Sursa: Storia

Deși cunoscut pentru aerul boem de pe vremuri, Iașiul nu este atât de scump pe cât v-ați fi imaginat. Prețul mediu cerut luna trecută pentru apartamente a fost de aproximativ 1.600 de euro pe metru pătrat. În ceea ce privește creșterea, vorbim despre un procent de aproximativ 14% față de aceeași lună a anului trecut. Per total, asta înseamnă că în Iași găsiți cele mai ieftine apartamente din topul orașelor mari din România.

apartamente Iași
Piața imobiliară la Iași | Sursa: Storia

Puțin peste 1.600 de euro pe metru pătrat cer și proprietarii apartamentelor din Timișoara. Acolo vorbim despre 1.622 euro/mp la apartamentele noi și 1.611 euro pe metru pătrat la cele din clădirile vechi.

apartamente Timișoara
Prețuri apartamente noi vs vechi la Timișoara | Sursa: Storia

Românul vrea să fie proprietar cu orice preț

Deși  cumpărarea unei locuințe costă din ce în ce mai mult, apetitul oamenilor de deveni proprietari e și el în creștere. Dacă apartamentele și casele ni se păreau scumpe anul trecut, în luna iunie a acestui an prețurile au crescut în medie cu 17% față de aceeași lună a lui 2023. Cu toate acestea, românii nu au încetat căutările de locuințe. Acest lucru se reflectă în faptul că interacțiunile dintre vânzători și cumpărători au crescut și ele cu 47%.

Specialiștii pun acest fenomen pe scăderea Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), de la 5,9% pe an, la 5,86%.

Diferențele de preț între apartamentele noi și cele vechi

Comparând prețurile apartamentelor noi cu cele ale imobilelor vechi, sesizăm o serie de diferențe. Astfel, în Timișoara diferența este de doar 1%, în timp ce cea maimare diferență de preț se înregistrează îîn SIbiui, și anume 11%.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies