Vai, ce gunoi frumos! Dealuri și munți urât mirositori prin tot Bucureștiul. Nu, nu se duc cu apă caldă, că oricum nu e

04 dec. 2020
538 Afișari
Vai, ce gunoi frumos! Dealuri și munți urât mirositori prin tot Bucureștiul. Nu, nu se duc cu apă caldă, că oricum nu e

Probleme mari în București. Apa caldă și căldura, atât de necesare, funcționează cu mari probleme. Gunoaiele dau un aer parizian Sectorului 1 (cei care au fost prin Paris știu despre ce e vorba). Iar deszăpezirea... deszăpezirea așteaptă primul fulg pentru a vedea dacă se menține tradiția anilor trecuți când am fost cu toții luați prin surprindere.

Sectorul 1. Micul Paris, cu gunoaie și rozătoare

De o săptămână, mai precis din 27 noiembrie, Romprest nu mai ridică gunoiul din primul sector al Capitalei. Este vorba în primul rând de depozitele de gunoi “necontrolate”, cele lăsate la marginea drumului.

Într-o scrisoare deschisă cei 3.000 de angajați ai Romprest SA au avertizat bucureștenii din acest sector că nu s-au mai efectuat plăți de 4 luni. Decizia patronală de a înceta munca ia astfel foarte interesante forme sindicale…

În joc ar fi datorii de 80 de milioane de lei, se spune

În contrapartidă primarul sectorului 1, Clotilde Armand, acuză Romprest că facturează de mai multe ori același lucru.

Soluția de compromis, dar care nu poate să fie una de durată a fost apelarea la voluntari

Primarul Clotilde Armand spune că în Sectorul 1 este plin de gunoi „lăsat ostentativ” pe străzi și trotuare de firma de salubrizare, căreia îi transmite că „nu va plăti din bugetul local ceva care deja a fost plătit”. „Nu voi accepta să fim luați de proști de această companie care emite facturi nelegale Primăriei (…) Voi depune la Parchet o nouă plângere”, afirmă Clotilde Armand într-o postare pe Facebook. Ea anunță că a strâns, miercuri după-amiază, împreună cu mai mulți voluntari, inclusiv actori – printre care îl menționează pe Marius Manole -, gunoiul din piața Amzei.

Oliver Păiuși, consilier USR Sector 1, a declarat pentru HotNews.ro că Primăria Sectorului 1 are datorii de circa 80 milioane lei către Romprest, lăsate de vechea administrație, iar acestea nu pot fi plătite fiindcă nu sunt bani, dar și din cauza unor nereguli. Mai exact, tariful a fost majorat anul trecut, dar banii nu au fost prevăzuți în buget, astfel că nu s-au putut face plăți din aprilie. Mai mult, Oliver Păiuși acuză că facturile Romprest ar putea fi umflate și s-ar fi facturat mai mult decât s-a făcut.

Sectorul 2. Fără licitație la salubritate în ultimii 15 ani

Nici aici nu e prezent vreun scandal. Primarul Radu Mihaiu a pierdut procesul cu cetățeanul Radu Mihaiu în privința taxei de habitat. Dacă nu știați, până la alegerea noului primar locuitorii Sectorului 2 plateau cea mai mare taxa de gunoi din tara: 13,25 de lei pe luna, adica 159 de lei pe an.

A fost o situație explozivă, dezamorsată cu mult tact de Mihaiu.I-a rămas pe cap, însă firma de salubrizare, deseori acuzată că nu își face treaba

Firma care se ocupa de ridicarea gunoiului in Sectorul 2 este Supercom SA. Adrian Alexandru, consilier local USR, a avertizat că, de 15 ani, la Sectorul 2 nu s-a mai organizat o licitatie pentru servicii de salubrizare contractele, fiindu-i atribuite doar Supercom.

În 2018, Primaria Sectorului 2 si Consiliul Sectorului 2 au fost obligate de Inalta Curte de Casatie si Justitie sa organizeze licitatie pentru serviciul de salubrizare. Cu toate astea, autoritatile au ignorat decizia ICCJ.

În viitor, noul primar posibil să organizeze o nouă licitație. Până atunci se mulțumește să cârpească ce are și să trimită cât mai multe echipe de control pentru a verifica operatorul.

Sectorul 3. Negoiță, cum îl știm

La Sectorul 3 lucrurile par în regulă. Negoiță nu are acum probleme cu gunoiul, pentru că a avut aceste probleme mai devreme. În vara lui 2019, o dată cu închiderea Gropii de la Glina, au fost câteva zile destul de tensionante. Dar au trecut, imediat ce primăria și-a găsit o altă groapă.

În acest moment salubritatea sectorului este făcută cu ajutorul Direcție Generale de Salubritate Sector 3.

Sectorul 4. Se renunță la taxa de salubrizare. Pare începutul unui banc?

Lucrurile par calme în acest sector, fie numai pentru că există continuitate la nivelul primăriei, iar părțile beligerante par într-o simbioză perfectă  – în Sectorul 4 contractul dintre Primărie și Rosal este la jumătatea termenului. Are valabilitate până în 2022.

Mai mult, Primarul Băluță are și vești bune pentru locuitorii sectorului.

Primăria Sectorului 4 a anuțat că desființează taxa de salubrizare până în martie 2021. Taxa de salubrizare a fost una dintre cele mai controversate decizii ale administrației locale din ultimii 4 ani. În 2018, aceasta a fost majorată de la circa 5 lei la 12 lei, dar PNL a anulat majorarea în instanță, iar Primăria trebuia să dea banii încasați în plus cetățenilor, lucru care nu s-a întâmplat.

Nu intrăm în detalii, pentru că declarațiile, plimbările prin instanță, demersurile administrative din această zonă par demne de un “Război și pace” al gunoaielor. Sau, mai pe direct, până nu vom vedea, nu vom mai crede declarațiile (politice) ale primarului de la 4.

Sectorul 5

Iarna nu-i ca vara, spunea un Primar General, cândva. Și nici sectorul 5 nu e sectorul 4, credem.

Odată aterizat primar la 5, Piedone a început lupta de gherilă cu operatorul de salubritate. Salubritate Fapte 5 SA, așa se numește.

Piedone a acționat în 5 ca-n 4. Vă mai aduceți aminte când lua toate lamele din S4 și le alinia de la Podul Văcărești la Piața Sudului – așa, pe o distanță de vreo 1,5km?

Așa a încercat să facă și acum. Le-a aliniat frumos, lângă Academia Militară și le-a trecut în revistă, cu mâna la șapcă. După care – presupunem – a vrut să facă niscaiva exerciții de înviorare cu utilajele. Numai că – spune Piedone – Doreii de acolo au fost complet neparticipativi, lucrul care a atras nervii edilului.

De unde să știe bieții șoferi că au de-a face cu o somitate care are toate categoriile pe permisul de conducere, luat la Pitești?

Dar aceasta nu este singura problemă a celor de la 5. Conflictul este pe cale de a izbucni și la ridicarea gunoiului. Firma lui Daniel Florea, fostul primar, zică-se, facturează de patru ori mai mult decât ridică. Iar acest lucru deranjează în primul rând firmele care trebuie să plătească un minim de 4 metri cubi de deșeuri.

Sectorul 6. Afară e vopsit gardul…

Sectorul 6 a propus în urmă cu câteva luni un conecept interesant de colectare selectivă a deşeurilor de la populaţie.

“Mai multe spaţii de depozitare a gunoiului menajer au fost reamenajate la noi standarde de calitate pe amplasamentul vechilor ghene de gunoi dintre cvartalurile de blocuri, pentru a răspunde pozitiv Directivei europene privind gestionarea durabilă a deşeurilor”.

Cam așa suna declarația de presă, la care noi avem un singur comentariu de făcut – “Asta să i-o spui lui Mutu!”

Ce a făcut mai precis primarul Mutu? A făcut niște garduri colorate și a îngrădit cu ele niște tomberoane de reciclare. Și gata proiectul. Pilot, pentru că s-au făcut patru astfel de puncte de colectare.

Mai departe, asta va trebui să o spunem lui Ciucu. Noul primar de la 6, se pare, va continua proiectul înaintașului său.

“În ceea ce privește serviciul de salubrizare, caietul de sarcini pentru licitația în curs va fi refăcut. Noutatea este că acolo va fi prevăzută desființarea ghenelor de gunoi de la bloc până în 2023 și amenajarea unor insule de colectare între blocuri, inclusiv colectare selectivă.”, spune Ciucu.

Cookies