Vaccinurile Pfizer și AstraZeneca au o eficiență de peste 86% după prima doză. Anunțul a fost făcut de cercetătorii sudcoreeni

05 mai 2021
174 afișări
Vaccinurile Pfizer și AstraZeneca au o eficiență de peste 86% după prima doză. Anunțul a fost făcut de cercetătorii sudcoreeni

O singură doză din vaccinurile anti-COVID 19 dezvoltate de companiile farmaceutice Pfizer și AstraZeneca oferă, în medie, o protecție de 86,6% în prevenirea infectării cu noul coronavirus pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, potrivit datelor rezultate în urma campaniei de vaccinare derulate în Coreea de Sud.

Conform Agenţiei sud-coreene pentru prevenirea şi controlul bolilor (KDCA), studiul a arătat că vaccinul Pfizer, dezvoltat în colaborare cu firma germană BioNTech, a avut o eficienţă de 89,7% în prevenirea infectărilor cu noul coronavirus la două săptămâni după administrarea primei doze, în timp ce vaccinul produs de AstraZeneca a dovedit o eficienţă de 86% după prima doză, scriu cei de la Reuters, potrivit Agerpres.

Studiul a inclus peste 520 de mii de persoane

Analiza s-a bazat pe informaţiile medicale adunate de la peste 3,5 milioane de persoane din Coreea de Sud cu vârste de peste 60 de ani timp de două luni, începând din 26 februarie, dintre care 521.133 de persoane au primit primele doze ale vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca.

Specialiştii sud-coreeni au semnalat 1.237 de cazuri de COVID-19 apărute în rândul grupului larg de raportare şi doar 29 de cazuri în grupul vaccinat, potrivit KDCA.

„Studiul arată că ambele vaccinuri asigură o protecţie ridicată împotriva bolii după prima doză. Oamenii ar trebui să urmeze schema completă de vaccinare potrivit recomandărilor, întrucât rata de protecţie va creşte şi mai mult după administrarea celei de-a doua doze”, au adăugat specialiştii sud-coreeni.

Doar 6,7% din populația Coreei de Sud s-a vaccinat anti-COVID 19

Studiul a fost publicat deoarece Coreea de Sud doreşte să îşi accelereze campania de imunizare după ce temerile apărute în spațiul media privind efectele secundare ale vaccinului i-au descurajat pe unii dintre locuitorii acestei ţări să se vaccineze.

„Aproximativ 95% dintre oamenii care au murit de coronavirus în ţara noastră erau seniori cu vârste de peste 60 de ani, iar vaccinurile scad considerabil riscurile pentru persoanele aflate în această categorie de vârstă”, a declarat ministrul sud-coreean al Sănătăţii, Yoon Tae-ho, în cadrul unei conferinţe de presă organizată miercuri.

Yoon Tae-ho a adăugat că posibilitatea de apariţie a unor efecte secundare, inclusiv a cazurilor de tromboze, este „extrem de rară” şi că cele mai multe dintre aceste efecte sunt tratabile.

În Coreea de Sud s-au vaccinat până în prezent doar 6,7% din totalul de 52 de milioane de locuitori cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.  Cu toate acestea, autoritățile şi-au stabilit obiectivul ambiţios de a vaccina 70% din populaţie până în luna septembrie şi de a atinge imunitatea de grup până în noiembrie.

Pentru a încuraja vaccinarea împotriva noului coronavirus, sud-coreeni care au urmat schema completă de vaccinare, precum și cei care prezintă un test PCR negativ și nu au simptome nu vor sta în carantină obligatorie timp de două săptămâni când se întorc în străinătate, au anunțat autoritățile de la Seul înaintea sezonului estival.

KDCA a raportat 676 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 marţi seară. Bilanţul total al infectărilor a ajuns la 124.945 de cazuri şi cel al deceselor la 1.847.

Cookies