Vaccinul produs de Pfizer generează mai puțini anticorpi împotriva variantei indiene (STUDIU)

04 iun. 2021
149 Afișari
Vaccinul produs de Pfizer generează mai puțini anticorpi împotriva variantei indiene (STUDIU)

Un studiu privind eficiența vaccinului produs de Pfizer BioNTech în fața variantei indiene de COVID-19 a fost publicat joi în revista de specialitate The Lancet, potrivit EFE. Acest studiu a scos la iveală faptul că eficiența vaccinului Pfizer este mai scăzută împotriva variantei mutant denumită B.1.617.2 în comparație cu celelalte variante de coronavirus răspândite pe glob.

Cercetătorii de la Institutul Francis Crick şi de la National Institute for Health Research (NIHR), din Marea Britanie, au precizat și faptul că numărul acestor anticorpi scade odată cu avansarea în vârstă şi cu trecerea timpului, potrivit Agerpres.

Nivelul anticorpilor produși împotriva variantei indiene este de cinci ori mai mic față de varianta britanică

Astfel, specialiștii au ajuns la concluzia că nivelul anticorpilor produși pentru a contracara varianta B.1.617.2 (indiană) la persoanele care s-au vaccinat cu vaccinul produs de Pfizer este de cinci ori mai mic faţă de varianta originală a coronavirusului, pe baza căreia sunt dezvoltate vaccinurile prezente în acest moment pe piață.

Autorii cercetării notează că în cazul vaccinării cu o singură doză din vaccinul Pfizer BioNTech este „mai puţin probabil” să se dezvolte o cantitate la fel de mare de anticorpi împotriva variantei indiene decât în cazul variantei britanice.

Prin urmare, experții au susţinut necesitatea scurtării timpului de așteptare între prima şi a doua doză de Pfizer, care în Marea Britanie este de nu mai puțin de 12 săptămâni. În comparație, în România se așteaptă 3 săptămâni între cele două doze de vaccin Pfizer BioNTech.

Cercetătorii au recoltat probe de sânge de la 250 de subiecţi sănătoşi vaccinaţi cu Pfizer şi au testat capacitatea anticorpilor produși de aceștia pentru a neutraliza diferite variante de COVID-19 de pe Glob.

Cantitatea de anticorpi produsă scade odată cu înaintarea în vârstă, atrag atenția specialiștii

Nivelurile de anticorpi eficienţi împotriva versiunii indiene a virusului descresc după ambele doze ale serului şi, mai ales, după o singură doză de vaccin. După prima doză, nu mai puțin de 79% dintre cei vaccinaţi au niveluri semnificative de anticorpi capabili să neutralizeze virusul original descoperit în orașul Wuhan din China.

Acest procent se reduce însă cu 50% în cazul variantei britanice (B.1.1.7), la 32% în cazul variantei indiene (B.1.617.2) şi la 25% pentru cea sud-africană (B.1.351).

Nivelurile de anticorpi se reduc împotriva tuturor variantelor odată cu înaintarea în vârstă, dar nu au fost semnalate diferenţe semnificative a numărului de anticorpi între bărbați sau femei, sau în funcţie de indicele corporal.

„Cel mai important este să continuăm programul de vaccinare pentru a ţine oamenii departe de spitale (…) iar acest lucru se obţine prin inocularea mai rapidă a celei de-a doua doze de vaccin pentru a oferi o imunitate suficient de solidă împotriva noilor variante”, a subliniat cercetătoarea Emma Wall.

Cookies