Vaccinul Pfizer, aprobat de EMA pentru copiii cu vârste între 12 și 15 ani. Când începe vaccinarea lor în România

28 mai 2021
90 Afișari
Vaccinul Pfizer, aprobat de EMA pentru copiii cu vârste între 12 și 15 ani. Când începe vaccinarea lor în România

Vaccinul Pfizer a fost aprobat, vineri, de Agenția europeană a Medicamentului (EMA), pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Când începe vaccinarea acestora și în România.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) s-a pronunțat vineri, cu privire autorizarea vaccinării adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani. EMA a decis că vaccinul alinaţei americano-germane Pfizer/BioNTech poate fi administrat dolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani.

Fiecare stat decide cum va folosi vaccinul

Până acum, vaccinul era autorizat în vederea vaccinării persoanelor în vârstă de peste 16 ani. Marco Cavaleri, șeful comisiei de amenințări biologice și strategie de vaccinare a anunțat că EMA a aprobat folosirea vaccinului Pfizer pentru copiii care au între 12 și 15 ani.

Fiecare stat poate decide dacă va folosi vaccinul și de când.

Conform coordonatorului strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, Marco Cavaleri, recomandările sunt aceleași ca și pentru adulți, respectiv două doze la cel puțin 3 săptămâni distanță.

Vaccinul, sigur și pentru copii

Datele din studii au arătat că eficiența este cel puțin la fel de bună ca și la adulți. Niciunul dintre copiii care au participat la testare și a primit vaccinul nu a făcut COVID. Laboratoarele Pfizer și BioNTech au transmis, pe 31 martie, că vaccinul pe care l-au produs are o eficienţă de 100% la adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani.

România așteapta undă verde de la autoritatea europeană

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a anunțat, joi, că așteaptă decizia EMA în ceea ce privește vaccinarea copiilor, iar dacă această decizie va primi undă verde, atunci România va începe vaccinarea minorilor cât de repede posibil.

”Aşteptăm cu nerăbdare decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului, cât de repede posibil vom aproba şi noi şi vom începe vaccinarea la această grupă de vârstă. Evident că vaccinarea va avea nevoie şi de acordul informat al părintelui.

Sperăm să existe o cât mai mare colaborare cu părinţii şi cu medicii de familie aşa încât copii care nu neapărat suferă şi nu dezvoltă forme foarte severe, dar sunt un vector important de transmitere, să se vaccineze în număr cât mai mare”, a declarat Ioana Mihăilă.

Cookies