Vaccinul Moderna este eficient în proporție de 90% împotriva COVID-19 și 95% împotriva formelor severe ale bolii

14 apr. 2021
100 afișări
Vaccinul Moderna este eficient în proporție de 90% împotriva COVID-19 și 95% împotriva formelor severe ale bolii

Noile studii clinice au dovedit eficiența în proporție de 90% împotriva noului coronavirus și prevenirea formelor grave ale bolii în proporție de 95%, au anunțat oficialii companiei americane de biotehnologie, potrivit Agence France-Presse (AFP).

Datele au rezultat în urma unui studiu clinic de fază 3 realizat pe un eșantion de 30.000 de persoane din Statele Unite ale Americii, potrivit Agerpres. În urma acestui studiu a rezultat faptul că eficiența serului Moderna împotriva COVID-19 este în ușoară scădere comparativ cu rezultatul de aproximativ 94% raportat în urma studiilor publicate în luna decembrie în revista medicală New England Journal of Medicine.

Moderna va adapta vaccinul pentru noile variante de virus

Producătorii vaccinului Moderna nu au precizat în comunicat dacă scăderea eficienței serului se datorează răspândirii noilor variante de coronavirus. Compania lucrează de asemenea la două versiuni modificare de vaccin, venite în întâmpinarea formelor mutante de COVID, în special împotriva variantei B.1.351, descoperită inițial în Africa de Sud. Aceste seruri au fost deocamdată testate doar asupra șoarecilor de laborator, și deși studiile nu au fost evaluate deocamdată de oamenii de știință, rezultatele preliminare sunt încurajatoare, anunță compania producătoare.

„Noile date preclinice referitoare la vaccinurile noastre candidate specifice altor variante (de coronavirus) ne oferă încredere în capacitatea noastră de a anticipa apariţia unor noi variante”, a declarat Stéphane Bancel, şeful companiei Moderna.

Compania americană a furnizat 132 de milioane de doze de vaccin la nivel global

Moderna a anunțat pe data de 12 aprilie că a distribuit nu mai puțin de 132 de milioane de doze de ser anti-COVID-19 în toată lumea, dintre care aproximativ 117 milioane numai în Statele Unite ale Americii. Compania a declarat că va furniza SUA 300 de milioane de vaccinuri până la sfârșitul lunii iulie.

În acest moment compania derulează studii privind vaccinarea copiilor și adolescenților împotriva noului coronavirus. Astfel, studiul realizat asupra adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani a fost efectuat pe circa 3.000 de voluntari în SUA. Studiul pentru copiii cu vârste cuprinse între șase luni și 11 ani continuă să recruteze 6.750 de participanți proveniți din Statele Unite ale Americii și China.

Care este costul pe care îl suportă autoritățile pentru o doză de vaccin?

Potrivit Moderna, prețul de vânzare din SUA a fost în medie de aproximativ 15 dolari și 40 de cenți pe doză, fără a lua în calcul suma de un miliard de dolari oferită de Autoritatea de Cercetare și Dezvoltare Biomedicală Avansată, instituție membră a Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din Statele Unite ale Americii. În restul lumii, prețurile s-au încadrat între 22 de dolari și 37 de dolari pentru fiecare doză de vaccin.

 

Cookies