Vaccinul împotriva COVID care oferă o protecție de 90%

09 nov. 2020
4 Afișari
Vaccinul împotriva COVID care oferă o protecție de 90%

Într-o primă analiză, s-a putut observa eficacitatea primului vaccin împotriva coronavirusului.

Acesta poate preveni 90% dintre persoane să se îmbolnăvească de COVID-19.

Dezvoltatorii vaccinului

„O zi minunată pentru știință și umanitate”, așa au descris-o Pfizer și BioNTech, dezvoltatorii vaccinului.

Vaccinul lor a fost testat pe 43.500 de persoane din 6 țări și nu a întâmpinat probleme de siguranță. De asemenea, companiile dezvoltatoare, intenționează să solicite de urgență aprobarea pentru utilizarea noului vaccin până la sfărșitul lunii noiembrie.

Dr. Albert Bourla, președintele Pfizer, a declarat: „Suntem cu un pas semnificativ mai aproape de a oferi oamenilor din întreaga lume o descoperire atât de necesară pentru contribuția la finalizarea acestei crize globale de sănătate”.

Prof. Ugur Sahin, unul dintre fondatorii BioNTech, a descris rezultatele ca fiind o „piatră de hotar”.

Speranța oamenilor de știință în lupta cu coronavirusul

Există încă provocări uriașe în lupta cu virusul COVID-19, dar anunțul vaccinului a fost primit cu căldură și speranță, iar unii oamenii de știință sugerează că viața  poate să revină la normal până în primăvară.

Sir John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, a declarat: „Eu sunt primul care a spus asta, dar o spun cu oarecare încredere”.

Abordarea folosită

Cel mai bun mod de a scăpa de restricțiile impuse este un vaccin alături de tratamente mai bune. Există aproximativ o duzină de vaccine ce se află în faza 3 de testare, faza finală. Dar acesta este primul care dă rezultate.

Abordarea este total experimentală: implică injectarea unei părți din codul genetic al virusului – pentru a antrena sistemul imunitar.

Studiile anterioare au arătat că vaccinul antrenează organismul să producă ambii anticorpi – și o altă parte a sistemului imunitar numită „celule T” pentru a combate coronavirusul.

Sunt necesare două doze, la o distanță de trei săptămâni. Studiile – în SUA, Germania, Brazilia, Argentina, Africa de Sud și Turcia – arată că oferă o protecție de 90% la șapte zile după administrarea celei de-a doua doze.

Furnizarea vaccinului

Pfizer crede că va putea furniza 50 de milioane de doze până la sfârșitul acestui an și aproximativ 1,3 miliarde până la sfârșitul anului 2021.

Marea Britanie ar trebui să primească 10 milioane de doze până la sfârșitul anului, cu alte 30 de milioane de doze deja comandate.

Cu toate acestea, există provocări logistice, deoarece vaccinul trebuie păstrat într-un depozit ultra-rece sub -80C.

 Datele prezentate nu sunt analiza finală. Se bazează pe primii 94 de voluntari care au dezvoltat Covid, iar eficacitatea precisă a vaccinului se poate modifica atunci când sunt analizate rezultatele complete.

Cookies