Vaccinul AstraZeneca ajunge și în România. Cu ce diferă de serul Pfizer și cum funcționează

03 feb. 2021
91 Afișari
Vaccinul AstraZeneca ajunge și în România. Cu ce diferă de serul Pfizer și cum funcționează

Vaccinul AstraZeneca urmează să ajungă și în România. 1,3 milioane de doze sunt așteptate în țară până la sfârșitul lunii martie. Încă 180 de centre de vaccinare vor fi deschise. Dar, cel mai important: experții Ministerului Sănătății și ai Agenției Naționale a Medicamentului trebuie să stabilească cine va primi acest vaccin. Reamintim că serul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford diferă de cele de la Pfizer-BioNTech și Moderna.

Vaccinurile dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna, au la bază tehnologia ARN mesager. În schimb, vaccinul AstraZeneca se bazează pe un virus gripal inactivat și modificat genetic.

Ce a declarat președintele campaniei de vaccinare

„Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin este după vârsta de 18 ani, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60% și se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze la un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni. În studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Rămâne să luam o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la Agenția Medicamentului, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul AstraZeneca. Celelalte țări europene, precum Italia sau Germania și Austria, au decis deja că nu-l vor folosi la persoane de peste 55, respectiv 65 de ani. În funcție de decizia pe care o vom lua, se vor deschide sloturi noi de centre de vaccinare la nivel național”, a declarat marți, Valeriu Gheorghită, potrivit Digi24.

În Germania și Austria, vaccinul AstraZeneca nu se folosește pentru persoane cu vârste peste 65 de ani – chiar 55, în unele țări, precum Italia. Motivul este că în teste clinice au fost incluse puțini voluntari din această categorie de vârstă, iar efectele nu se cunosc cu exactitate. Pe de altă parte, reprezentanții Comisiei Naționale de Vaccinare spun că, pentru fiecare român, serul folosit va fi ales în funcție de criteriile medicale.

Sursă foto: Digi24.

Cookies