FIT CITY

Vaccinul antigripal de la Cantacuzino, verificat de experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Echipa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), formată din doi experţi tehnici, s-a întâlnit, marţi dimineaţă, cu secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adrian Pană, apoi a plecat la Institutul Cantacuzino.

„Experţii vor verifica toată linia de fabricaţie, condiţiile în care s-a realizat vaccinul, pentru a vedea care au fost problemele ce au stat la baza contaminării vaccinului şi totodată pentru a rezolva problemele şi a relua producţia de vaccin în 2014”, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat Adrian Pană.

Directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, a spus că experţii OMS au transmis că vor rămâne în Bucureşti în perioada 25-28 februarie, pentru a vedea care sunt problemele şi ce este de făcut pentru redeschiderea liniei de fabricaţie şi reluarea producţiei de vaccin antigripal.

Institutul Cantacuzino a produs, pentru sezonul epidemic 2013-2014, 400.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat Institutul Cantacuzino, la sfârşitul anului trecut, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia franceză a Medicamentului, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform.

Agenţia franceză a făcut şi un al doilea test, de reconfirmare, care de asemenea a indicat aceleaşi rezultate. Ministerul Sănătăţii a desemnat o comisie de experţi care a analizat efectele vaccinului antigripal. Întrucât produsul s-a dovedit neconform, el a rămas în custodia Institutului Cantacuzino.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a cerut Institutului Cantacuzino şi experţilor OMS efectuarea unor analize complexe asupra procesului de producţie, „pentru identificarea tuturor determinanţilor care au influenţat calitatea produsului”. Eugen Nicolăescu a sesizat şi SRI, după ce a primit informaţii că salariaţi sau foşti angajaţi ai institutului ar fi „influenţat în mod negativ producerea vaccinului gripal”.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a cerut Curţii de Conturi să verifice modul în care au fost folosiţi banii publici primiţi de Institutul Cantacuzino şi să stabilească valoarea prejudiciului pentru producţia de vaccin antigripal în care s-a găsit o concentraţie foarte mare de endotoxine.

La finalizarea anchetei comune efectuate de Institutul Cantacuzino şi experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dar şi a anchetei Curţii de Conturi, se va evalua pe baza concluziilor prezentate de aceştia, dacă dosarul „va merge mai departe, la Parchet sau la Poliţie”, preciza Nicolăescu.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button