Vaccinul anti-COVID nu va mai fi gratuit în viitorul apropiat, spune Ludovic Orban. De când vor începe românii să plătească pentru vaccin

24 mai 2021
210 Afișari
Vaccinul anti-COVID nu va mai fi gratuit în viitorul apropiat, spune Ludovic Orban. De când vor începe românii să plătească pentru vaccin

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a anunțat luni că este posibil ca vaccinarea anti-COVID-19 să se realizeze cu plată după ce este atins pragul de imunitate colectivă la noi în țară. Potrivit lui Orban, în acest scenariu ar urma ca doar persoanele vulnerabile să fie vaccinate gratuit, pe modelul vaccinării antigripale.

Ludovic Orban a oferit declarații de presă în urma vizitei de luni de la șantierul Sălii Polivalente din Pitești. Cu această ocazie, președintele Partidului Național Liberal a anunțat că vaccinarea persoanelor care nu sunt considerate vulnerabile ar putea fi realizată contra cost, după modelul vaccinării antigripale, potrivit Digi24

Până când se vor mai putea vaccina gratuit românii, potrivit lui Ludovic Orban

Fostul premier a declarat că vaccinarea anti-COVID-19 ar putea să se realizeze fără costuri pentru toți cetățenii români doar până la atingerea pragului de imunitate colectivă. Astfel, după atingerea acestui prag, cei care nu se află în categoriile vulnerabile, precum vârstnicii și imunodepresivii, ar trebui să scoată bani din buzunar dacă doresc să se vaccineze. Acest concept este folosit deja în cazul vaccinării antigripale.

„Noi organizăm vaccinarea gratuită, statul suportă toate costurile acum. E o situție excepțională. Mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la imunizarea de grup, dar până la urmă se va merge la mecanismul de la vaccinarea antigripă, de exemplu, în care doar persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, celelalte categorii de cetățeni vor trebui să se vaccineze că e răsăpunderea lor. E vorba de sănătatea fiecăruia”, a declarat Ludovic Orban astăzi, la Pitești.

Întrebat explicit de reporteri dacă cetățenii vor plăti să se imunizeze, președintele Partidului Național Liberal a precizat că este posibil ca persoanele să plătească pentru vaccin „într-un viitor oarecare”.

Ce le transmite Orban vârstnicilor care nu s-au vaccinat încă

Președintele Camerei Deputaților s-a declarat mulțumit de accelerarea campaniei de vaccinare, despre care a spus că „se derulează în condiții foarte bune”. În același timp, Ludovic Orban atrage atenția cu privire la vaccinarea locuitorilor din mediul rural, unde acesta spune că este nevoie de „implicarea primarilor, preoților, medicilor de familie, asistenților comunitari”.

Liderul PNL a trimis un mesaj către persoanele în vârstă care sunt reticente cu privire la vaccinare.

„Le dau și un mesaj celor mai în vârstă care au reticențe, că până acum peste 4 miliaone de români s-au vaccinat și nu au existat contrareacții. Poate o să îi stimuleze dacă vor să meargă la nunta nepotului, a copilului, dacă vor să îi protejeze pe nepoții care vin n vacanța de vară”, a declarat Ludovic Orban.

 

Cookies