Vaccinarea persoanelor sub 65 de ani se amână cu 17 zile. Inclusiv Moderna a redus livrările de vaccin

29 ian. 2021
65 Afișari
Vaccinarea persoanelor sub 65 de ani se amână cu 17 zile. Inclusiv Moderna a redus livrările de vaccin

Vaccinarea persoanelor sub 65 de ani, inclusiv persoane cu boli cronice și persoane care fac parte din categoriile esențiale, care erau programate pentru prima doză de vaccin între 30 ianuarie și 11 februarie, vor fi amânate pentru după 16 februarie, anunță Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare. Lipsa de vaccinuri a dus la luarea acestei decizii. Persoanele care au primit prima doză de vaccin împotriva COVID-19 nu vor fi amânate de la rapel.

„CNCAV ia ca măsură de siguranță, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1, reprogramarea, începând cu data de 30 ianuarie, a celor 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea dozei 1, între 30 ianuarie și 11 februarie, pentru data de 16 februarie și ulterior, în ordinea planificării inițiale”potrivit unui comunicat de presă.

Programările inițiale nu se schimbă pentru persoanele cu vârstă de peste 65 de ani. În același timp, se continuă vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile și a celor fără adăpost.

În același comunicat de presă, se mai arată că: „Fiecare persoană va fi înștiințată prin SMS cu privire la data și intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin e-mail o nouă recipisă și va regăsi informațiile în secțiunea „Programările mele” din contul realizat în platforma de programare. Totodată, noile date vor fi comunicate și telefonic”.

Și Moderna reduce livrările dozelor de vaccin

Dozele de vaccin nu sunt suficiente, chiar dacă autoritățile se bazau pe dozele de la Moderna. Informațiile din acest moment arată că vom primi mai puține doze de vaccin împotriva COVID-19. Drept urmare, autoritățile vor să asigure dozele pentru rapel persoanelor care au fost deja imunizate, conform Digi24.

„Diminuarea cantităților de vaccin livrate anterior de BioNTech Pfizer, precum și lipsa predictibilității privind tranșele de vaccin livrate de compania Moderna, pentru lunile februarie și martie. Precizăm că această companie farmaceutică a anunțat, astăzi, livrarea la data de 5 februarie, a 42.000 de doze (reducere de aproximativ 20%), însă a oferit asigurarea că numărul acestora va fi suplimentat ulterior”, declară CNCAV.

Pentru persoanele din categoriile esențiale a fost anunțată o altă amânare de 10 zile, înainte de această decizie.

Marți, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că România are în prezent un deficit de 117.000 de doze de vaccin anti-Covid, aşa că, începând cu 28 ianuarie, se decalează cu zece zile toate persoanele programate pentru prima doză, care deservesc activități esențiale, potrivit Digi24.

Din data de 28 ianuarie, 35.304 persoane care deservesc activități esențiale programate la vaccinare în perioada 28 ianuarie–11 februarie sunt în curs de replanificare pentru administrarea primei doze. Programările pentru vaccinarea persoanelor s-a amânat cu 10 zile, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale.

Cookies