Vaccinarea obligatorie anti-COVID este „o soluție de ultimă instanță”, potrivit OMS

07 dec. 2021
245 Afișari
Vaccinarea obligatorie anti-COVID este „o soluție de ultimă instanță”, potrivit OMS
Vaccinarea obligatorie anti-COVID este „o soluție de ultimă instanță”, potrivit OMS. Sursa foto: Unsplash

Directorul pentru Europa din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, a declarat în cursul zilei de marți că statele ar trebui să ia în calcul vaccinarea obligatorie anti-COVID doar după ce epuizează toate măsurile posibile, și că populația fiecarei țări răspunde diferit în fața măsurilor și a restricțiilor.

Organizația Mondială a Sănătății vine cu o serie de recomandări și explicații, după ce două state europene – Germania și Austria, iau în calcul vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19.

Ce spun reprezentanții OMS despre vaccinarea anti-COVID obligatorie

Directorul pentru Europa al OMS, belgianul Hans Kluge, a participat marți la o conferință de presă în mediul online, unde a declarat că statele europene trebuie să privească vaccinarea obligatorie drept o măsură ce trebuie luată doar după ce restul opțiunilor viabile au fost epuizate.

„Obligativitatea vaccinării este o soluţie de ultimă instanţă şi se aplică doar atunci când au fost epuizate toate opţiunile fezabile de îmbunătăţire a ratelor de vaccinare”, a declarat Hans Kluge, potrivit Agerpres.

Mai mult, introducerea obligativității nu înseamnă că automat întreaga populație se va vaccina, este de părere medicul belgian. acesta a subliniat că eficiența unei astfel de măsuri ține de context, dar și de factori precum încrederea pe care o are populația în autorități.

„Ceea ce este acceptabil într-o societate şi într-o comunitate poate să nu fie eficient şi acceptabil în alta”, a mai declarat directorul OMS pentru Europa.

Reacția reprezentantului Organizației Mondiale a Sănătății vine după ce Germania a declarat că va dezbate proiecte de lege ce ar urma să introducă obligativitatea vaccinării anti-COVID 19. Mai mult, Austria a anunțat deja că în februarie 2022 vaccinarea impotrivat SARS CoV-2 va fi obligatorie. Aceste măsuri au stârnit nemulțumirea locuitorilor celor două state, astfel că au avut loc proteste de amploare.

Ce categorie de vârstă prezintă cea mai mare rată de infectare, potrivit OMS

Oficialul OMS a tras un semnal de alarmă privind copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani, care reprezintă în momentul de față grupa de vârstă unde se înregistrează cea mai mare rată de infectare. Mai mult, pentru a nu se ajunge din nou la mutarea orelor în formatul online, și pentru a nu transforma școlile într-un loc de transmitere comunitară, se recomandă testarea regulată, precum și vaccinarea anti-COVID 19.

„Nu este neobişnuit în prezent să vedem incidenţe de două până la trei ori mai mari la copii decât la populaţia generală”, a mărturisit Hans Kluge.

Mai mult, oficialul OMS a precizat că varianta Omicron reprezintă un motiv real de îngrijorare, însă este prioritară combaterea variantei Delta în primul rând, pentru a avea mai apoi varianta depistată în Africa în vizor.

Cookies