Vaccinarea împotriva COVID-19. Lucruri de știut pentru persoanele cu boli imune și diabet

11 feb. 2021
98 Afișari
Vaccinarea împotriva COVID-19. Lucruri de știut pentru persoanele cu boli imune și diabet

Tot mai multe sondaje arată că numărul românilor dispuși să se vaccineze împotriva COVID-19 este în creștere. Cu toate acestea, rămân întrebări, ezitări, nelămuriri sau temeri legate de ser. O informare temeinică ar putea ajuta la schimbarea părerilor și dorința și mai multor oameni de a se vaccina.

Așadar, mai jos există o listă cu 10 întrebări și răspunsuri oferite de către autorități, potrivit Libertatea.

1. Se pot vaccina împotriva COVID-19 persoanele cu diabet?

DA. Vaccinurile produse de Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca-Oxford se pot administra persoanelor care suferă de diabet, indiferent de tipul de diabet. Acești pacienți se pot vaccina acum, în etapa a II-a, conform strategiei naționale de vaccinare.

Vaccinarea împotriva coronavirusului este extrem de importantă pentru pacienții cu diabet, din cauza riscului crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. În studiile clinice ale celor trei companii producătoare de vaccin, au fost incluși și pacienții cu diabet, fără să se înregistreze probleme de siguranță.

În primele 48 de ore de la vaccin, se recomandă ca pacienții diabetici să-și monitorizeze foarte atent glicemia și să se hidtrateze foarte bine.

2. La cât timp după vaccinare suntem protejați împotriva COVID-19?

După administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel), răspunsul imun protector maxim apare la 7 zile.

Rapelul diferă:
-Pfizer-BioNTech: se administrează la 21 de zile;
-Moderna: se administrează la 28 de zile;
-Astra-Zeneca: după două luni.

3. Cât durează imunitatea obținută în urma vaccinului anti-COVID?

În prezent, nu există date suficiente privind acoperirea imunitară în timp după administrarea vaccinului. De asemenea, timp de 2 ani, Pfizer va continua monitorizarea persoanelor vaccinate în studiile clinice, pentru obținerea datelor relevante despre durata protecției.

4. Persoanele care au avut COVID se pot vaccina? Nu au deja anticorpii necesari?

La acest moment, nu există informații suficiente disponibile pentru a ști dacă sau cât timp după ce a fost infectată o persoană, este protejată împotriva coronavirusului și nu se mai poate reinfecta (această protecție se numește „imunitate naturală”). Până acum se știe că imunitatea naturală împotriva COVID-19 nu durează foarte mult, fiind necesare mai multe studii pentru înțelegerea acestui lucru.

Recomandarea specialiștilor este ca orice persoană care dorește să se vaccineze, să facă acest pas, indiferent cât timp a trecut de la diagnosticarea infecției cu coronavirus.

5. Unde se pot raporta reacțiile adverse ce ar putea să apară în urma vaccinului?

Pentru monitorizarea apariției unor eventuale reacții adverse, protocolul medical prevede un timp de așteptare de 15 minute după administrarea vaccinului. Apoi, datele sunt centralizate și analizate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Pe lângă protocol, atât medicii, cât și cetățenii, pot raporta orice reacții adverse avute pe pagina de internet a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

6. Se acordă compensații de ordin financiar dacă există reacţii adverse majore, care pun în pericol sănătatea sau viaţa persoanei vaccinate? Cine acordă aceste compensații?

„Strategia Națională de vaccinare prevede implementarea cadrului juridic pentru analiza și compensarea în astfel de situații.”, potrivit Libertatea.

7. Este necesară purtarea măștii după ce ne-am vaccinat? Când și în ce condiții se poate renunța la mască?

Încă nu se cunoaște complet efectul vaccinului în ceea ce privește prevenirea infectării asimptomatice. De aceea, sunt necesare studii suplimentare în baza datelor obținute pe măsură ce vaccinul se administrează în rândul populației.

Așadar, chiar și persoanele vaccinate trebuie să poarte măști în continuare, să evite locurile aglomerate și să respecte distanța socială și celelalte măsuri impuse de autorități. Și alți factori pot determina revizuirea acestor orientări, cum ar fi: numărul de persoane vaccinate și modul în care se răspândește virusul în comunități.

8. Cât de sigure sunt vaccinurile împotriva COVID-19?

Toate vaccinurile împotriva COVID-19 au trecut prin procedurile normale de verificare prin care orice vaccin trece înainte să fie aprobat. Pentru că era nevoie de rezultate rapide cu privire la siguranța și eficiența serurilor, unele etape au fost suprapuse, scurtând astfel durata până la aprobare.

Pentru vaccinurile anti-COVID, verificarea pentru aprobarea lor la nivel european, s-a făcut constant, pe toată durata dezvoltării lor. Conform sursei citate, „Datele din studiile pentru vaccinurile anti-COVID-19 au fost raportate în permanență către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), autoritatea care se ocupă de autorizarea de punere pe piață a medicamentelor prin Procedura Centralizată. Astfel, când rezultatele studiilor clinice au fost disponibile, EMA a avut nevoie de o perioadă mai scurtă pentru a decide dacă vaccinul respectiv este sigur sau nu.”

9. Se pot vaccina împotriva COVID persoanele cu boli autoimune?

DA, vaccinurile produse de Pfize-BioNTech, Moderna și AstraZeneca se pot administra persoanelor care suferă de boli autoimune. Acești pacienți se pot vaccina în etapa a II-a, conform strategiei naționale de vaccinare.

Se recomandă ca înainte de vaccinare, pacienții cu boli autoimune să consulte medicul specialist pentru evaluarea stării de sănătate și a tratamentului urmat. Acest lucru este important în special pentru pacienții care se află într-un puseu de activitate al bolii.

Pentru o eficiență bună a vaccinării, este bine ca aceasta să fie făcută atunci când boala autoimună nu este într-un puseu evolutiv.

10. Este obligatorie în România vaccinarea împotriva COVID-19?

Nu este obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinarea este gratuita și voluntară, potrivit Capitolului II din Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 din România.

Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Ministerul Sănătății și experții în sănătate publică recomandă vaccinarea, aceasta fiind considerată cea mai importantă măsură pentru ieșirea din pandemia provocată de coronavirus.

Cookies