Vaccinarea cu AstraZeneca a fost supendată în România pentru lotul ABV 2856, cel care conține doze cu probleme

11 mart. 2021
390 Afișari
Vaccinarea cu AstraZeneca a fost supendată în România pentru lotul ABV 2856, cel care conține doze cu probleme

Vaccinarea cu AstraZeneca a fost supendată în România pentru lotul ABV 2856 care conține doze cu probleme. Deși au anunțat inițial că în România nu a ajuns acest lot, autoritățile pun peste 4.000 de deze în carantină.

Lotul AstraZeneca cu probleme naște controverse și în România. Vaccinarea cu AstraZeneca a fost supendată în România. Cel puțin pentru lotul cu probleme, ABV 2856, din care s-au folosit deja 77.049de doze. Deși autoritățile au anunțat inițial că în țara noastră nu a ajuns acest lot, cu probleme, ulterior au revenit și au precizat că punem în carantină, pentru o săptămână, 4257 de doze din vaccinul AstraZeneca.

Mai mulți români au făcut publice, joi, adeverințele de vaccinare care ar demonstra că au fost vaccinați cu ser Astra Zeneca din lotul ABV2856 interzis de astăzi în Italia, dar și în alte țări europene, după ce au apărut suspiciuni că ar fi vinovat de apariția unor efecte adverse grave, respectiv cheaguri de sânge fatale.

Atât medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, cât și premierul Florin Cîțu, dar și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, au declarat că România nu a primit doze din acest lot.

Publicația Bizyday a publicat însă, joi, o serie de imagini cu astfel de adeverințe puse la dispoziție de români care ar fi fost vaccinați cu serul Astra Zeneca incriminat.

Florin Cîțu: Lotul cu probleme, existent în România, pus în carantină

Premierul Cîțu a declarat joi seara că există în România doze de vaccin din lotul ABV2856 produs de AstraZeneca.

„Am vorbit și cu domnul Gheorghiță și cu domnul Baciu. În România nu există acel lot despre care vorbește EMA, care a fost în 17 țări. Acolo nu avem nicio problemă. Există primul lot din AstraZeneca, unde mai avem 3.000 de doze cred, care vor fi puse într-o săptămână în carantină. Nu există o decizie a EMA, luăm noi această decizie pentru că vrem să fim precauți. Este o suspiciune în Italia, nu este un caz clar. Atunci, ca să fim precauți, să nu existe nicio problemă, decizia luată a fost ca aceste 3.000 de doze să fie puse în crantină. Nu este o recomandare EMA”, a spus Florin Cîțu la B1.

Statele care au primit vaccinuri din lotul ABV5300 sunt: Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia.

Lotul de vaccinuri retras de Italia, ABV2856, și care se află și în România, este diferit de cel semnalat anterior de Austria.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ”continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

Cookies