Vaccinarea cu a treia doză începe pe 28 septembrie. Cum se face programarea

22 sept. 2021
124 afișări
Vaccinarea cu a treia doză începe pe 28 septembrie. Cum se face programarea
Vaccinarea cu a treia doză începe pe 28 septembrie. Cum se face programarea

Vaccinarea cu a treia doză începe pe 28 septembrie în România, iar anunțul a fost făcut de Florin Cîțu. Cum se face programarea și cine se poate imuniza.

Vaccinarea cu a treia doză începe pe 28 septembrie. Cum se face programarea și cine se poate vaccina împotriva COVID-19.

Vaccinarea cu a treia doză începe pe 28 septembrie

Florin Cîțu a anunțat că vaccinarea cu doza a treia începe marți, 28 septembrie. Absolut toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua se pot vaccina cu doza a treia.

Recomandăm și: Nr.1 la vaccinare, București. Situație actualizată: rata de vaccinare depășește 50% din populația eligibilă

Premierul a transmis că a treia doză de vaccin se va efectua numai cu vaccinuri pe bază de tehnologie ARN mesager.

Potrivit recomandărilor oficiale făcute de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), doza 3 de vaccin li se recomandă:

  • persoanelor ce prezintă un risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoanele vulnerabile: cei peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile ce sunt prevăzute în strategia națională de vaccinare
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personalul medico-social și personalul din învățământ.

„Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.”, transmite CNCAV.

Persoanele care s-au vaccinat cu serul produs de AstraZeneca se vor vaccina cu doza a treia din vaccinurile produse de companiile Pfizer BioNTech sau Moderna. Rapelul se poate efectua numai cu serurile pe bază de ARN Mesager.

În ceea ce privește persoanele care s-au vaccinat cu serul produs de compania Johnson&Johnson, doza de rapel suplimentară nu este necesară în acest moment, deoarece vaccinarea cu acest ser a început în România la data de 4 mai.

Cum se face programarea

Programarea persoanelor pentru doza a treia se poate face prin prezentare directă în centrele medicale sau prin intermediul platformei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului.

Recomandăm și: Certificatul verde digital. De unde descarci documentul obligatoriu

Vor fi puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/ a municipiului București echipe mobile de vaccinare pentru:

  • persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale,
  • persoanele imobilizate la domiciliu,
  • persoanele fără adăpost.

Toți cei vaccinați cu doza a treia vor primi adeverințe de vaccinare, unde va fi menționată schema completă de vaccinare, transmite CNCAV.

Cookies