„Vaccinarea copiilor de 12-15 ani va începe săptămâna viitoare”, spune Valeriu Gheorghiță

29 mai 2021
86 afișări
„Vaccinarea copiilor de 12-15 ani va începe săptămâna viitoare”, spune Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Anti-COVID 19 a declarat sâmbătă, la Maratonul Vaccinării din București, că săptămâna viitoare va începe vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Zilele acestea autoritățile lucrează la platforma de înregistrare ROVaccinare, astfel încât copiii să poată fi programați în contul părinților sau reprezentanților legali.

După ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat vineri, 28 mai, că a avizat vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, însă doar cu serul produs de Pfizer BioNTech.

Cum va decurge vaccinarea copiilor de 12-15 ani

Reacția coordonatorului campaniei de vaccinare din România, medicul militar Valeriu Gheorghiță nu a întârziat, astfel că acesta a declarat astăzi, la maratonul de vaccinare din București, că vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 12-15 ani peste câteva zile, potrivit Digi24.

„Vom fi pregătiţi să demarăm această etapă de vaccinare chiar de săptămâna viitoare. În momentul în care toate etapele premergătoare acestui demers vor fi deja gata, ceea ce înseamnă semnarea autorizării de către Comisia Europeană, traducerea rezumatului caracteristicilor produsului în limba romană, publicarea pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, ulterior va fi emisă o instrucţiune în acest sens prin care va debuta în mod oficial etapa de vaccinare pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 12 şi 15 ani.

Pe scurt, aceeaşi infrastructură, aceleaşi centre de vaccinare, atât centre fixe, cabinete de medicină de familie, evenimente de tip maraton de vaccinare, centre de tip drive thru, pot fi accesate atât prin programare cât şi prin prezentare directă. În momentul acesta platforma de programare este în curs de optimizare, sperăm ca luni, pe 31 mai, să fie pregătită pentru a permite deja programarea prin contul părinţilor”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Cât vor aștepta copiii între cele două doze de vaccin

Gheorghiță a precizat că schema de vaccinare a copiilor va fi identică cu cea a adulților, astfel că aceștia vor aștepta între cele două doze de vaccin Pfizer BioNTech 21 de zile.

„Schema de vaccinare este similară cu a adultului, constă în administrarea a două doze, la interval de 21 de zile. Datele din studiile clinice sunt cât se poate de bune, în sensul în care avem un profil de siguranţă foarte bun, o telerapiditate foarte bună şi o maximă eficacitate, în sensul în care nu au fost înregistrate cazuri de COVID – 19 în grupul copiilor vaccinaţi comparativ cu cei nevaccinaţi.

Ba mai mult decât atât, nivelul anticorpilor a fost semnificativ mai crescut decât în rândul populaţiei adulte vaccinate cu acelaşi tip de vaccin. În perioada următoare vom fi pregătiţi să demarăm această etapă de vaccinare şi cred că este o veste bună în mod deosebit pentru copiii care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, cu afecţiuni care îi expun unui risc crescut de a face o formă gravă de îmbolnăvire”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

Până acum s-au vaccinat anti-COVID 4,3 milioane de români cu cel puțin o doză

Până la ora actuală s-au vaccinat cu cel puțin o doză nu mai puțin de 4,3 milioane de români, la cinci luni de la demararea campaniei naționale de vaccinare anti-COVID 19.

„Sunt aproape 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, ceea ce înseamnă 840.000 – 850.000 de persoane vaccinate în fiecare lună cu cel puțin o doză. Este greu de exprimat dacă este mult sau este puțin, dar pot să vă garantez că, alături de echipa mea, am făcut tot ce ține de noi pentru buna desfășurare a campaniei de vaccinare”, a declarat sâmbătă Valeriu Gheorghiță.

 

Cookies