Vaccinarea antigripală se poate face și în farmacii. Lista locurilor autorizate din București și alte 15 județe

17 ian. 2023
222 Afișari
Vaccinarea antigripală se poate face și în farmacii. Lista locurilor autorizate din București și alte 15 județe
Vaccinarea antigripală se poate face și în farmacii. Lista locurilor autorizate din București și alte 15 județe. Imagine simbol: Pexels

Colegiul Farmaciștilor din România anunță că vaccinarea antigripală se poate realiza acum și în farmacii, în cadrul unui proiect pilot. Ministerul Sănătății anunță lista locațiilor autorizate din București și alte 15 județe.

Bine de știut: Românii trebuie să solicite recomandare medicală din partea medicului de familie/ medicului specialist, apoi să se programeze pentru vaccinare în farmacie.

Vaccinarea antigripală se poate face și în farmacii

„În contextul instituirii stării de alertă epidemiologică determinată de gripă, Colegiul Farmaciștilor din România anunță că vaccinarea antigripală se poate efectua acum și în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătății, în cadrul unui program pilot”, anunță Colegiul Farmaciștilor într-un comunicat de presă.

De ce este necesar acest program pilot: Ratele de acoperire vaccinală sunt în scădere în România, iar acest sezon gripal (2022-2023) este mai sever în comparație cu ultimele două sezoane. Tocmai din acest motiv a fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei.

Vaccinarea antigripală în farmacii se realizează de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universitățile de medicină și farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022.

Lista locurilor autorizate din București și alte 15 județe

Farmaciile care au vrut să se implice în program au fost autorizate special pentru a desfășura activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere. Lista a fost publicată pe site-ul Ministerului Sănătății și poate fi consultată aici: tabel-farmacii-vaccinare1.

În acest moment, vaccinarea antigripală se poate face în farmaciile autorizate din București și din alte 15 județe. Colegiul Farmaciștilor din România menționează că lista farmaciilor este în continuă completare pe măsură ce se eliberează autorizațiile speciale și acestea își pun la punct logistica necesară, potrivit reglementărilor în vigoare. Lista poate fi accesată și AICI sau AICI.

Informații utile

Cei care vor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmacii trebuie să parcurgă următorii pași:

 • să consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală pe site-urile indicate,
  la rubrica dedicată și să se programeze telefonic în prealabil;
 • să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie
  unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați împotriva
  gripei sezoniere;
 • să se prezinte la data programării, cu recomandarea medicală în farmacia autorizată și să
  achiziționeze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia.

Alte precizări:

 • vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către
  farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.
 • vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior
  antigripal și nu prezintă o recomandare medicală în acest sens.

Îți recomandăm să citești și: La Spitalul Matei Balș din București s-au înregistrat primele cazuri de Flurona din România. Care sunt simptomele

Cookies