ESENTIAL

Vaccinare obligatorie și în România, după modelul Austriei? Ce răspunde Raed Arafat

În România nici 45% din populația eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani, nu este vaccinată, în condițiile în care Austria cu o rată de 66% anunță vaccinarea obligatorie din februarie 2022. Întrebat dacă în România vaccinarea ar putea deveni obligatorie, șeful DSU Raed Arafat a dat un răspuns legat de prezent.

Întrebat, în contextul situației din Austria, care impune vaccinarea obligatorie din 1 februarie, despre situația României, Arafat a răspuns că în acest moment la CNSU nu există o astfel de abordare.

„Austria și alte țări discută de obligativitatea vaccinării, sunt și unele măsuri mai dure acolo unde acum este o creștere a valului și a cazurilor noi. Noi am văzut că a ajuns să scadă numărul cazurilor și sigur că și datorită măsurilor și poate că și populația a devenit mai atentă. Totuși trebuie să recunoaștem că s-au mai vaccinat, chiar dacă nu este numărul pe care noi ni l-am dorit. Totuși s-au vaccinat peste un milion de oameni în perioada care a trecut. În acest moment nu este pusă pe masă o discuție fie referitoare la vaccinarea obligatorie, fie la un lockdown pentru nevaccinați”, a declarat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă conform Mediafax.

Austria reintroduce de luni lockdown-ul total, iar vaccinarea devine obligatorie începând cu 1 februarie. Lockdown-ul va dura de la 10 la 20 de zile, a declarat cancelarul Alexander Schallenberg.

În replică, partidele de opoziţie au pregătit proteste masive, sâmbătă, la Viena, în contextul noii carantine generale decise de cancelarul Alexander Schallenberg.

Câți oameni s-au vaccinat în România

România nu a reușit să vaccineze anti-COVID nici 45% din populația eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani, în condițiile în care la nivel european rata de vaccinare este de circa 61% cu cel puţin o doză şi de 57-58% cu schemă completă. Pe lângă București, doar trei județe – Cluj, Constanța și Sibiu – au o rată de vaccinare de peste 50%, în timp ce Suceava, „Lombardia României” la începutul pandemiei, se menține la coada clasamentului, cu sub 28%, conform situației transmise HotNews.ro de către autorități.

Acoperire vaccinală în România:

39% populație generală
44,3 % populație eligibila ( 12+)
46,6% populație adulta (18+)


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button