Vaccinare obligatorie și în România, după modelul Austriei? Ce răspunde Raed Arafat

20 nov. 2021
215 Afișari
Vaccinare obligatorie și în România, după modelul Austriei? Ce răspunde Raed Arafat
Vaccinare obligatorie și în România, după modelul Austriei? Ce răspunde Raed Arafat

În România nici 45% din populația eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani, nu este vaccinată, în condițiile în care Austria cu o rată de 66% anunță vaccinarea obligatorie din februarie 2022. Întrebat dacă în România vaccinarea ar putea deveni obligatorie, șeful DSU Raed Arafat a dat un răspuns legat de prezent.

Întrebat, în contextul situației din Austria, care impune vaccinarea obligatorie din 1 februarie, despre situația României, Arafat a răspuns că în acest moment la CNSU nu există o astfel de abordare.

„Austria și alte țări discută de obligativitatea vaccinării, sunt și unele măsuri mai dure acolo unde acum este o creștere a valului și a cazurilor noi. Noi am văzut că a ajuns să scadă numărul cazurilor și sigur că și datorită măsurilor și poate că și populația a devenit mai atentă. Totuși trebuie să recunoaștem că s-au mai vaccinat, chiar dacă nu este numărul pe care noi ni l-am dorit. Totuși s-au vaccinat peste un milion de oameni în perioada care a trecut. În acest moment nu este pusă pe masă o discuție fie referitoare la vaccinarea obligatorie, fie la un lockdown pentru nevaccinați”, a declarat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă conform Mediafax.

Austria reintroduce de luni lockdown-ul total, iar vaccinarea devine obligatorie începând cu 1 februarie. Lockdown-ul va dura de la 10 la 20 de zile, a declarat cancelarul Alexander Schallenberg.

În replică, partidele de opoziţie au pregătit proteste masive, sâmbătă, la Viena, în contextul noii carantine generale decise de cancelarul Alexander Schallenberg.

Câți oameni s-au vaccinat în România

România nu a reușit să vaccineze anti-COVID nici 45% din populația eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani, în condițiile în care la nivel european rata de vaccinare este de circa 61% cu cel puţin o doză şi de 57-58% cu schemă completă. Pe lângă București, doar trei județe – Cluj, Constanța și Sibiu – au o rată de vaccinare de peste 50%, în timp ce Suceava, „Lombardia României” la începutul pandemiei, se menține la coada clasamentului, cu sub 28%, conform situației transmise HotNews.ro de către autorități.

Acoperire vaccinală în România:

39% populație generală
44,3 % populație eligibila ( 12+)
46,6% populație adulta (18+)

Tags:
Cookies