Vacanța de iarnă, pe sfârșite. Mâine încep școala elevii din clasele primare și preșcolarii. De luni, fără teste pentru Covid-19 în școli

09 ian. 2022
191 afișări
Vacanța de iarnă, pe sfârșite. Mâine încep școala elevii din clasele primare și preșcolarii. De luni, fără teste pentru Covid-19 în școli

Elevii din clasele primare și preșcolarii încep de luni, 10 ianuarie, școala, după trei săptămâni în care au fost în vacanța de iarnă. Copiii mai mari, din clasele gimnaziale și liceu, au deja o săptămână de când au reluat cursurile. Ei s-au întors în bănci pe 3 ianuarie. Decalajul dintre cele trei cicluri de învățământ a fost decis pentru ca elevii mai mari să recupereze materia din vacanța forțată la care a apelat Ministerul Educației în valul 4 de coronavirus.

Luni, 10 ianuarie, toți copiii revin din vacanța de iarnă în care au petrecut sărbătorile de sfârșit de an. Școlile și grădinițele vor fi deschise complet de luni.

Copiii din clasele 0-4 și preșcolarii vor merge fizic la şcoală și nu vor mai primi teste de salivă. Următoarea vacanță a copiilor este vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022.

Te-ar putea interesa și…

Ce conține avertizarea Poliției Capitalei trimisă către Inspectoratul Școlar București: părinţii şi profesorii sunt alertați cu privire la jocurile video. DOCUMENT

Anul școlar 2021-2022: structura, calendarul vacanțelor și când se termină școala

Cum merg copiii în școli

Autoritățile au luat deja măsuri suplimentare în fața valului 5 al pandemiei de coronavirus și au impus purtarea anumitor tipuri de măști pentru a spori protecția.

Astfel, de mâine, copiii vor avea nevoie de măști conforme, medicale sau FFP 2.

Fără teste de salivă în școli, acestea s-au epuizat

Până acum, copiii se puteau testa de două ori pe săptămână, acum însă, aceste teste nu mai există întrucât nu au mai fost achiziționate altele noi.

Un lot de 6,5 milioane de teste de salivă pentru școli au fost cumpărate, în noiembrie, de Departamentul pentru Situații de Urgență prin Oficiul Național pentru Achiziţii Centralizate și au fost distribuite, în două tranșe, inspectoratelor școlare. Următoarea achiziție de teste, după epuizarea primului lot, a fost blocată de o contestație a modalității de atribuire.

„Din păcate, am fost anunțați la data de 5 ianuarie (n.red. Guvernul a revenit cu o erată, după ce inițial Raed Arafat declarase că contestația a fost făcută pe 5 decembrie) de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate că achiziția privind testele Covid din salivă pentru școli a fost contestată la CNSC de către una din firmele participante.

Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanțe. Dar IGSU, care semnează aceste contracte subsecvente pe baza licitației făcută de ONAC, nu va putea semna din păcate contractele subsecvente săptămâna asta, până se pronunță CNSC și sperăm să avem pronunțarea cu celeritate în acest sens și atunci vom continua. Deci, săptămâna asta nu mai semnăm!

IGSU care semnează aceste contracte nu poate să semneze până nu se pronunță CNSC. Sunt oferte, companii care au promis că vor aduce, dar fiind această contestație sunt niște reguli care trebuie respectate.

Deci, în ce privește testele pentru școli, depindem de decizia pe care o va lua CNSC, care poate spune că se poate continuă sau poate solicită reevaluarea.

Asta este problema cu care ne confruntăm la acest moment pentru această săptămână și poate începutul săptămânii viitoare.

Lotul contestat era cel cu livrare rapidă, celelalte sunt cu livrare peste 2 săptămâni. Acum, în stocurile IGSU nu există teste.”, a declarat Raed Arafat.

Arafat anunță o analiză privind utilizarea testelor

Se vor face teste doar dacă la inspectorate mai sunt stocuri, a subliniat el.

„O altă problemă este că, China intră în noul an, vor avea o vacanță care de regulă înseamnă 3 – 4 săptămâni, toate aceste teste vin de acolo în mare parte, așa că este posibil să avem și probleme cu lanțul de aprovizionare și transport.

Va trebui să contractăm cât mai repede după ce trecem de faza de acum”, a afirmat Arafat.

El a adăugat că se va face și o analiză privind eficacitatea și corectitudinea cu care au fost făcute aceste teste: „Se va face o analiză – ajustare, schimbare de mod de aplicare sau să spui după o perioadă că nu se mai fac. O analiză poate să vină cu orice răspuns. Acum nu s-a discutat când se va face acest lucru. Trebuie date din teren- câți copii au fost depistați, dacă testele se fac corect la domiciliu, să fim siguri că testele care se dau sunt folosite eficient, cu rezultat, să nu fie doar o chestie de formă”.

Cazurile de infecție cu noul coronavirus au început să crească după revelion 2022, bilanțul urcând în această săptămână la aproape 6.000 de cazuri zilnice în România.

Rata de incidenţă COVID-19 în Bucureşti a ajuns duminică la 2,17 la mie, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică.

Cookies