Va fi vaccinarea obligatorie în România? Ministrul Sănătății zice că NU. Rafila: Nu cred că e potrivită în ţara noastră

10 ian. 2022
2007 Afișari
Va fi vaccinarea obligatorie în România? Ministrul Sănătății zice că NU. Rafila: Nu cred că e potrivită în ţara noastră
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre vaccinarea obligatorie în România

Despre vaccinarea obligatorie în România se vorbește ciclic și, de regulă, antagonic: sunt voci care o susțin cu fermitate și sunt voci care aduc zeci de argumente contra. Acum, ministrul Sănătății spune că nu, vaccinarea obligatorie nu e o soluție în România.

Ministrul Sănătății a declarat, într-un interviu la Antena 3, că vaccinarea chiar are un efect favorabil asupra persoanelor infectate cu noul coronavirus. Alexandru Rafila  recomandă vaccinarea mai ales persoanelor care se află în categorii de risc. 

Există dovezi zi de zi pe care le am de la mine de la spital, de la celelalte spitale din România care îmi arată că 9 din 10 persoane care sunt la terapie intensivă sau care decedează sunt nevaccinate. E clar că, dacă 9 din 10 sunt grav sau mor, e clar că vaccinul are un efect. Ăsta e lucru demonstrabil.”, a spus Alexanfru Rafila.

Ministrul Sănătății a mai invocat și articole ştiinţifice în sprijinul afirmațiilor de mai sus și a completat că, în acest context, el recomandă vaccinarea, mai ales a persoanelor care sunt din categoriile la risc, adică a vârstnicilor și a celor bolnavi cronic.

Va fi vaccinarea obligatorie în România? Alexandru Rafila: Nu

Ministrul Sănătății a fost întrebat și despre eventual vaccinare obligatorie în România.

Din punctul meu de vedere, nu. Nu cred că va fi un punct de vedere superior care să facă obligatorie vaccinarea în România. (…)  Apropo de obligativitate, nu cred că este potrivită, cel puţin în ţara noastră şi cred că trebuie să lucrăm mai mult pentru informare şi o să vedeţi deja în săptămâna care vine pachete de informaţii legate de vaccinare, informaţii, care vor răspunde întrebărilor oamenilor”, a spus ministrul Sănătăţii.

Organizația Mondiala a Sănătății spunea, acum o lună, că vaccinarea obligatorie anti-COVID este o soluție de ultimă instanță.

Obligativitatea vaccinării este o soluţie de ultimă instanţă şi se aplică doar atunci când au fost epuizate toate opţiunile fezabile de îmbunătăţire a ratelor de vaccinare”, a declarat directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Câte persoane sunt vaccinate în România

Potrivit datelazi.ro, un proiect realizat de Asociația Code for Romania în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, aproximativ 8 milioane de roâni sunt vaccinați cu doze copmpletă – adică aproximativ 40% din populație.

Va fi vaccinarea obligatorie în România? Ministrul Sănătății zice că NU. Rafila: Nu cred că e potrivită în ţara noastră
Până pe 9 ianuarie, 7,879,354 de persoane au fost vaccinate cu schema completă. sursa infografic: datelazi.ro
Va fi vaccinarea obligatorie în România? Ministrul Sănătății zice că NU. Rafila/ Nu cred că e potrivită în ţara noastră
Dinamica vaccinării în România. Sursa infografic: datelazi.ro

În acest moment, în România e valabil un set de noi restricții, restricții decise de autorități în încercarea de a ține sub control valul 5 al pandemiei de COVID-19. De exemplu, de sâmbătă, 8 ianuarie 2022, masca este iar obligatorie pe stradă și niciunde nu mai este permisă purtarea măștilor textile.

Cookies