Vă enervează că plouă în București? Stați liniștiți, ANM a emis două avertizări meteo de caniculă, valabile inclusiv în Capitală

28 iun. 2022
925 Afișari
Vă enervează că plouă în București? Stați liniștiți, ANM a emis două avertizări meteo de caniculă, valabile inclusiv în Capitală
Vă enervează că plouă în București? Stați liniștiți, ANM a emis două avertizări meteo de caniculă, valabile inclusiv în Capitală. Sursa imagine: Inquam Photos / Ilona Andrei

Val de căldură peste România și disconfort termic ridicat, începând de miercuri. ANM a emis două avertizări meteo de caniculă, valabile până vineri. Caniculă va fi și în București.

Caniculă în România

Meteorologii au emis un Cod portocaliu de caniculă, valabil în intervalul 29 iunie-1 iulie 2022. Fenomenele vizate sunt: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat.

9 județe din vestul României sunt afectate de avertizarea meteo.

Potrivit ANM, în zilele de miercuri (29 iunie), joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), valul de căldură va persista în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, iar temperaturile vor fi apropiate de valorile maxime extreme ale acestei perioade. Se vor înregistra frecvent temperaturi de 37-38 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Val de căldură peste România

Administrația Națională de Meterologie a emis și o avertizare meteo de tip Cod galben de caniculă, valabilă în intervalul 29 iunie – 1 iulie. Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat.

În intervalul menționat mai sus, valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toată țara. Valorile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 37 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Caniculă în țară. Sursa foto: Captură/ ANM
Caniculă în țară. Sursa foto: Captură/ ANM

Prognoza specială pentru București

Meteorologii au emis prognoza specială pentru Capitală, pentru intervalul 28 iunie, ora 10:30 – 1 iulie, ora 21:00.

Astfel, în intervalul 28.06.2022, ora 10:30 – 29.06.2022, ora 09:00, vremea din București va fi călduroasă, iar valorile maxime vor ajunge la 31-32 de grade Celsius. Cerul va fi variabil, dar trecător vor apărea ploi slabe. Vântul va sufla slab până la moderat.

Miercuri, joi și vineri (29, 30 iunie și 01 iulie) vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor încadra între 34-36 de grade, iar temperaturile minime vor fi de 18-21 de grade Celsius.

„Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi mai ridicată în după-amiaza zilei de vineri (01 iulie)”, anunță ANM.

Cookies