Urbaniştii, despre dezordinea arhitecturală din Bucureşti

de:
15 apr. 2011
1 Afișari
Urbaniştii, despre dezordinea arhitecturală din Bucureşti

B365.ro a stat de vorbă cu arhitectului-militant Teodor Frolu dar şi cu oengistul aflat în prima linie în bătălia pentru aspectul Capitalei – Nicuşor Dan de la Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Teodor Frolu, un urbanist activ în ceea ce priveşte proiectele dedicate Capitalei, declară că întrebarea n-are sens. În schimb îşi are sens demersul în sine. “Trebuie să o luăm ca o mică stângăcie (n.r. – întrebarea din referendum). Probabil că se bazează pe diverse declaraţii ale omului de pe stradă care când spune „unitarface referire la dezordinea din oraş”, explică arhitectul.

Cât priveşte actuala arhitectură a Capitalei, Teodor Frolu consideră că şi istora are o mică vină. „Din punct de vedere arhitectural, Bucureştiul a avut mari valuri de arhitectură. Un mozaic de curente arhitecturale. Este vizibil la nivelul oraşului. Marea problema este dezordinea cu care ne lovim la nivelul spaţiilor dintre clădiri, adică la nivelul troatoarelor şi al spaţiilor publice. Dacă ne uităm în lung la un bulevard o să observam obiectele ce populează spaţiul public. O să ne dăm seama cât de multe obiecte inutile sunt acolo şi ce amestecătură de funcţiuni […] de aici e senzaţia aceea cumplită de dezordine. Întrebarea a fost pusă mai mult sub ideea că trebuie să existe cineva la nivelul întregului oraş care sa fie integrator, care să dea unitate”, concluzionează acesta.

De cealată parte, Nicuşor Dan de la Asociaţia Salvaţi Bucureştiul descalifică din start rostul întrebării legate de arhitectura Capitalei.

Toate întrebările sunt puse să justifice o temă. Mi se pare puţin artificial. Arhitectura e o chestiune de artă şi cultură şi totodata foarte nuanţată. Chiar dacă nu avem o arhitectură unitară, tot e bine pentru că se poate şi mai rău. După părerea mea întrebarea legată de arhitectură din referendumul ar trebui să sune în felul următor: «Sunteti de acord cu respectarea legii urbanismului în Bucureşti?»”.

Reamintim, consilierii generali au votat miercuri seară pentru un referendum cu 7 întrebări. Propunerea iniţială a primarului general, Sorin Oprescu, a fost ca referendumul să fie organizat pe 29 mai şi să conţină o singură întrebare, respectiv “Sunteţi de acord cu centralizarea administrativă a Municipiului Bucureşti, prin transferul de atribuţii de la primăriile de sector către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”. Consilierii PDL, PRM şi PNG-CD nu au fost însă de acord cu această variantă şi au propus un amendament care prevedea 7 întrebări.

Cookies