Va “denazifica” Putin și clădirile de patrimoniu din Ucraina înscrise în UNESCO? Sunt printre cele mai vechi din lume și se află în calea bombardamentelor sălbatice

02 mart. 2022
1557 Afișari
Va “denazifica” Putin și clădirile de patrimoniu din Ucraina înscrise în UNESCO? Sunt printre cele mai vechi din lume și se află în calea bombardamentelor sălbatice
Va “denazifica” Putin și clădirile de patrimoniu din Ucraina înscrise în UNESCO? Sunt printre cele mai vechi din lume și se află în calea bombardamentelor sălbatice

UNESCO își face griji pentru clădirile de patrimoniu din Ucraina, în special pentru bisericile vechi de secole, și cere să fie respectate convențiile internaționale care le protejează. Pentru că război înseamnă distrugere și moarte. Vă mai amintiți momentul în care talibanii aruncau în aer două statui străvechi ale lui Budha numite Bamiyan? Așa cum Putin a început “denazificarea Ucrainei” cu bombe, talibanii au curățat atunci Afganistanul de ceea ce ei numeau “erezia hindusă”. În Ucraina și Kiev se află unele dintre cele mai frumoase și mai vechi biserici din lume, pavăza ucrainenilor încă din secolul al XI-lea. Mai jos, descoperiți capodoperele unei țări care-a devenit ținta unui dictator malefic.

Catedrala Sfânta Sofia din Kiev, centrul istoric al orașului Liov, Ansamblul Sfântului Iuri sau Reședința Mitropoliților Bucovinei și Dalmației din Cernăuți au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, după ce Ucraina și-a declarat independența față de URSS, în anul 1991. Exploziile din orașele Ucrainei îi îngrijorează pe specialiștii UNESCO și pe directorii de muzee din orașele devastate de război. Nu demult, UNESCO anunța și condamna distrugerea site-urilor istorice din Orient de către ISIS.

catedrala, sfinta, sofia, kiev
Catedrala Sfânta Sofia din Kiev și Lavra Peșterilor, Kiev Pechersk Lavra, au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1990. Foto Wikipedia.

Vă mai amintiți cum ISIS a distrus peste zece situri și monumente din Siria și din Irak care aminteau de gloria de altădată a Orientului? Pur și simplu au pus barosul pe vestigii unice sau au detonat Arcul de Triumf din Palmira, de la Mănăstirea Mar Elian din Siria sau au distrus siteul din Hatra, Irak, inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

catedrala, sfinta, sofia, kiev
Kiev, patrimoniu sub asediu. Catedrala Sfânta Sofia se afla in prim plan. Foto, Ucraine.com.

UNESCO cere să fie respectată Convenția de la Haga care protejează patrimoniul în cazul unui conflict armat

Invazia lui Putin nu omoară doar civili ci și clădiri de patrimoniu. Încă de la începutul invaziei rusești în Ucraina, UNESCO a solicitat respectarea dreptului umanitar internațional și Convenția de la Haga din anul 1954 privind protecția proprietăților culturale în caz de conflict armat. UNESCO a emis un comunicat prin care solicită “respectarea dreptului internațional umanitar, în special Convenția de la Haga din 1954 pentru protecția proprietăților culturale în caz de conflict armat și cele două protocoale ale acesteia (din anii 1954 și 1999), pentru a asigura prevenirea daunelor aduse patrimoniului cultural sub toate formele sale”.

kiev, blocuri, bombardate
Kievul bombardat de armata lui Putin. Foto Twitter #kiev.

UNESCO cere încetarea atacurilor asupra copiilor, profesorilor, școlilor și a patrimoniului

Convenția de la Haga include, de asemenea, obligațiile în temeiul Rezoluției 2222 (2015) a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite “privind protecția jurnaliștilor, profesioniștilor media și personalului asociat în situații de conflict, de a promova mass-media liberă, independentă și imparțială ca unul dintre fundamentele esențiale ale unei societăți democratice. UNESCO cere încetarea atacurilor asupra copiilor, profesorilor și a școlilor”.

catedrala, sfinta, sofia, kiev
Catedrala Sfinta Sofia din Kiev. Foto #ukraine.
Catedrala Sfânta Sofia din Kiev și clădirile monastice învecinate, Kiev-Pechersk Lavra, se află în bătaia rachetelor rusești

Catedrala Sfânta Sofia din Kiev și Lavra Peșterilor, Kiev Pechersk Lavra, au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1990. Aflată pe un deal, Sfânta Sofia domină și protejează orașul Kiev după mai mult de un mileniu de la întemeierea sa. Alături de Kiev-Pechersk Lavra, cele două ansambluri creștine stau mărturie pentru “extraordinara delicatețe și finețe a arhitecturii bizantine”. Sfânta Sofia fost complet restaurată și adusă la vechea sa glorie de Ministerul Culturii din Ucraina. Armata rusa le-a cerut kievenilor să plece din oraș ca să poată să distrugă tot ce-i stă in cale. Numai clădirile nu pot pleca.

kiev, cladire, patrimoniu
Kievul rezistă si astăzi in a saptea zi de razboi, foto twitter #Kiev.
Ucrainenii spun că atât timp cât Fecioara Oranta are brațele deschise către Kiev, orașul nu poate fi distrus niciodată, de nimeni

Catedrala Sfânta Sofia datează din secolul al XI-lea și este ctitoria Marelui Prinț al Kievului, Iaroslav I Cel Înțelept. Arhitectura Sfântului Lăcăș a fost inspirată de Hagia Sofia (“Sfânta Înțelepciune”) din Istanbul. Sfânta Sofia din Kiev adăpostește fresce și mozaicuri unice în lume, valori culturale care au rezistat numeroaselor războaie și invaziilor. Un mozaic de 6 metri o reprezintă pe Fecioara Oranta (“Rugătoare”), Sfânta protectoare a Kievului. Ucrainenii spun că atât timp cât Fecioara Oranta are brațele deschise către Kiev, orașul nu poate fi distrus niciodata, de nimeni.

kiev, rezistenta, flacari
Ucrainenii spun că atât timp cât Fecioara Oranta are brațele deschise către Kiev, orașul nu poate fi distrus niciodata, de nimeni. Foto credit Twitter #Kiev.
opera, odessa
Opera din Odessa. Foto credit Twitter#kiev.
Ansamblul Centrului istoric din orașul Liov a fost restaurat și a intrat în UNESCO; Moldova și Țările Române făceau comerț cu negustorii din Liov

Poate cel mai frumos oraș al Ucrainei, Lvov, scris și Liov, Lwow sau L’viv se află la mai puțin de 400 de kilometri de Suceava și de Baia Mare și este renumit pentru industria sa de IT. În oraș lucrează 15.000 de tineri IT-iști care au salarii medii de 1.700 de dolari, conform Lviv IT Cluster. Liov este cel mai pro european oraș din Ucraina și este renumit pentru clădirile sale vechi care seamănă cu cele din orașele poloneze Cracovia și Wroclaw. Centrul istoric al orașului se numește Seredmistra și se întinde pe o suprafață de 120 de hectare. Liovul a rezistat tutoror invaziilor și a fost bombardat în timpul celui de-al doilea război mondial. În anul 1998, orașul a fost înscris în UNESCO împreună cu zonele sale înconjurătoare și este conservat ca parte a Rezervației Naționale de Istorie și Arhitectură.

liov, ucraina
Centrul istoric al orașului se numește Seredmistra și se întinde pe o suprafață de 120 de hectare.

Liov a fost fondat în anul 1256 de Cneazul Halici Daniil Romanovici și s-a dezvoltat ca un important nod comercial, întrucât se află așezat la încrucișarea drumurilor care leagă Marea Neagră cu Marea Baltică. Orașul a avut strânse legături comerciale și cu Țările Române, în special cu Moldova noastră. Liovul a fost ocupat de-a lungul istoriei de cazaci, de polonezi, de suedezi, de austrieci, de bolșevici și de naziști. A intrat în componența URSS în anul 1939, iar din anul 1991 face parte din Ucraina Independentă și Suverană.

liov, ucraina
Liov, inima culturala a Ucrainei, foto credit cityseeker.com.
Universitatea din Liov datează din anul 1661; orașul este inima culturală a Ucrainei

Domnitorii Moldovei, Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare au acordat privilegii comerciale speciale negustorilor din Liov. În oraș există chiar și o biserică moldovenească, ctitorită de Constantin Corniac, pe care se poate vedea bourul moldav zugrăvit pe un zid. Liovul reprezintă inima culturii ucrainene, în oraș se află renumita sa Universitate, care datează din anul 1661, și Institutul Politehnic. Peste 55% dintre clădirile de patrimoniu din Ucraina pot fi admirate în Liov.

Clădirille cu motivul dominant al arhitecturii mauro-bizantine și romanice au fost proiectate și construite între anii 1864-1882 de arhitectul ceh Josef Hlavka.
Reședința mitropolitțlor Bucovinei și Dalmației din Cernăuți, o capodoperă arhitectonică unică în lume

Reședința mitropoliților Bucovinei și Dalmației din Cernăuți este descrisă de UNESCO drept “o sinergie de stiluri arhitecturale”. Clădirille cu motivul dominant al arhitecturii mauro-bizantine și romanice au fost proiectate și construite între anii 1864-1882 de arhitectul ceh Josef Hlavka. Regiunile din jurul Cernăuților au fost bombardate, oamenii fug acum de război. Proiectarea capodoperei arhitecturale a durat trei ani, iar construcția 18 ani și a fost finanțată de Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina. Complexul include o mănăstire și un seminar, fiind dominat de Biserica cruciformă cu dom a Școlii de Teologie. Reședința mitropoliților exprimă identitatea culturală a Bisericii Ortodoxe în interiorul fostului imperiu Austro-ungar. Universitatea Națională din Cernăuți a fost fondată în anul 1875 printr-un decret dat de Franz Josef, Împăratul Imperiului Austro-Ungar. După primul război mondial și după Unirea Bucovinei de Nord cu România, Universitatea s-a numit “Carol I”.

cernauti
Reședința mitropoliților Bucovinei și Dalmației din Cernăuți este descrisă de UNESCO drept “o sinergie de stiluri arhitecturale. Foto Wikipedia.

Astăzi la Make Bucharest Great Again pur și simplu nu am putut să scriu despre patrimoniul Bucureștiului. Am spus că este mai important patrimoniul cultural al unei țări care se apară pe viață și pe moarte. Își apără trecutul și viitorul, identitatea și patrimoniul construit de înaintași.

 

„Make Bucharest Great again”, proiectul B365.ro susținut de Promenada Mall și Mega Mall, parte din grupul NEPI Rockcastle, vă spune povestea neștiută a clădirilor de patrimoniu din București sau vă prezintă proiecte de arhitectură inovatoare, moderne, revoluționare. Ce am mai scris se află aici:

Spectaculos! Cum a devenit o casă veche tip vagon noul sediu al arhitecților din București. Proiectul a fost premiat și în Europa, și în România

 

Cookies